Internetovou gramotnost pomáhá zlepšit rodičům i dětem film, divadlo i komiks

Je den bezpečnějšího internetu. Odborníci nejen děti upozorňují na rizika kyberprostoru. Jen za loňský se podle policie stalo na počítačových sítích víc než 3000 trestných činů - nejčastěji porušování autorských práv, podvody na seniorech nebo sexuální útoky na děti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dítě u počítače (ilustrační foto)

Dítě u počítače (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Každému se takové případy snadno vybaví. Jeden za všechny: 14letý chlapec hledal na internetu brigádu. Seznámil se s mužem, který mu nabídl peníze focení.

„Chtěl po mě první fotky a nevěřil mi, že jsem dítě. Tak jsem pak ještě musel udělat video,“ říká David v záznamu z internetového filmu Seznamte se bezpečně.

Film je jedním z programů, který měl v minulých letech zlepšit povědomí o tom, co se na internetu děje.

K 11. ročníku akce se připojilo třeba i divadlo Ypsilon. Uvede hru Jsi user inspirovanou skutečným příběhem člověka, kterému internet nahrazoval skutečný život.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké jsou možnosti osvěty o bezpečném pohybu ve světe internetu, shrnuje Zuzana Vlčková

Na školáky cílí také nová kniha. Částečně pochází z dílny Národního centra bezpečnějšího internetu, které Den bezpečnějšího internetu v Česku pořádá. Jeho pracovnice Lenka Eckertová vytvořila ve spolupráci s ilustrátorkou Lucií Seifertovou komiks s názvem Hustej internet.

Publicista Daniel Dočekal upozorňuje, že zlepšit internetovou gramotnost nepotřebují jen děti.

„Potíž je i to, že je zcela běžné, že rodiče dávají na internet fotografie svých dětí, zejména malých dětí, které jsou potom vyhledávány pedofily a dávány do pedofilních databází. Je tady poměrně jasně vidět, že sociální sítě nás zastihly poněkud nepřipravené,“ dodává Daniel Dočekal.

Den bezpečnějšího internetu připadá vždy na druhý den druhého týdne druhého měsíce a každý ročník má nějaké téma. Mottem toho letošního je: Vytvořme společně lepší internet.

Zuzana Vlčková, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme