Na rybník Boušovka ve Slavické oboře na Chrudimsku se po obnově vrátily lekníny

Obnova rybníka Boušovka zahrnovala odbahnění, opravu hráze a vykácení některých stromů. Na hladinu vodní plochy, která je přírodní památkou, se po ní vrátily také lekníny. Slavická obora se rozkládá na 680 hektarech mezi městy Slatiňany a Nasavrky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na hladinu rybníka Boušovka ve Slavické oboře se vrátily lekníny

Na hladinu rybníka Boušovka ve Slavické oboře se vrátily lekníny | Foto: Lesy ČR

„Leknín tam vysázel začátkem 20. století jeden lékař z Chrudimi. Sušené oddenky leknínů používat do léčivých směsí,“ řekl vedoucí Správy CHKO Železné hory Vlastimil Peřina.

Správa chráněné oblasti spolu s Lesy ČR investovala do obnovy rybníka a okolních alejí tři miliony korun. Vykácené stromy ještě na jaře nahradí nová výsadba.

Rybník začal postupně zarůstat vodními rostlinami, proto bylo nutné investovat do jeho obnovy. Přírodní památka totiž přicházela o své největší bohatství, což jsou ohrožené druhy obojživelníků a hmyzu.

Spolu s obnovou rybníka se ve Slavické oboře pracovalo také na obnově dubových alejí. Staré dubové stromy jsou místem výskytu vzácného brouka páchníka hnědého.

„K vytvoření ideálních podmínek pro další zdárný vývoj korun starých majestátních dubů ve Slavické oboře je nutné odtěžit některé okolní stromy,“ vysvětlil před začátkem revitalizace ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR Choceň Roman Vohradský.


Zvětšit mapu

Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme