Čtyři hejtmani a zároveň poslanci ČSSD se rozhodnou o svých mandátech do 26. dubna

Čtveřice hejtmanů sociální demokracie, kteří jsou zároveň poslanci, si mezi mandáty vybere do 26. dubna. Využijí tak celou půlroční lhůtu od loňských sněmovních voleb, kterou jim dalo usnesení ČSSD. Mezitím připraví návrh zákona o klouzavém mandátu. Koaliční vládu při hlasování o důvěře podpoří.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference hejtmanů ČSSD, (zleva) Josef Novotný, Michal Hašek, Jiří Běhounek a Jiří Zimola

Tisková konference hejtmanů ČSSD, (zleva) Josef Novotný, Michal Hašek, Jiří Běhounek a Jiří Zimola | Foto: Filip Jandourek

Souběh funkcí se týká jihomoravského hejtmana Michala Haška, jihočeského Jiřího Zimoly, karlovarského Josefa Novotného a Jiřího Běhounka z Vysočiny. Své stanovisko oznámili společně.

„Vnímáme současnou diskusi o souběhu veřejných funkcí a platů jako výzvu a předložíme k celospolečenské i koaliční diskusi do konce března návrh zákona o takzvaném klouzavém mandátu a o komplexním řešení souběhu veřejných funkcí a platů,“ řekl hejtman Vysočiny Běhounek a doplnil:

Přehrát

00:00 / 00:00

O společném stanovisku hejtmanů-poslanců ČSSD informovala parlamentní zpravodajka Věra Masopustová

„Každý z nás věnuje pravidelně finanční prostředky z platu poslance na charitativní či jiné veřejně prospěšné účely.“

Klouzavý mandát funguje například na Slovensku tak, že pokud se poslanec stane ministrem, na jeho místo ve sněmovně dočasně nastoupí náhradník. Čtyři poslanci-hejtmani by chtěli tento model rozšířit:

„Náš návrh zákona se bude týkat jak parlamentu, krajů, tak komunálu – to znamená měst a obcí,“ přiblížil podstatu návrhu Michal Hašek.

Sobotka: Lhůta je známá od vyhlášení termínu voleb

Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka se diskusi o takovémto návrhu zákona nebrání. Společné prohlášení hejtmanů ho nepřekvapilo:

„Já myslím, že je automatická věc, že poslanci sociální demokracie budou hlasovat pro vyjádření důvěry vládě. Sociální demokracie schválila koaliční smlouvu a sociální demokracie se také rozhodla, že bude řešit otázku střetu zájmů.“

„Ta lhůta do konce dubna je známá od okamžiku, kdy byl stanoven termín voleb do Poslanecké sněmovny,“ poznamenal šéf ČSSD.

Jako jediný ze sociálnědemokratických hejtmanů, kteří byli na podzim zvoleni do sněmovny, se postu v lednu vzdal hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec. Ten se následně stal ministrem vnitra.

Ústřední výkonný výbor ČSSD začátkem měsíce schválil usnesení o tom, že kumulovat funkce je nevhodné. Premiér Sobotka se zase nechal slyšet, že politik, který je například poslancem i hejtmanem, by měl dostávat jen jednu mzdu.

Jana Čermáková, Věra Pfeifferová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme