Petr Nedvěd se na olympijský hokejový turnaj vrací po 20 letech

Dlouhých dvacet let čekal na druhý olympijský turnaj hokejista Petr Nedvěd. Nejstarší muž sestavy trenéra Hadamczika se poprvé objevil na Hrách v Lillehammeru v roce 1994, tenkrát ale české barvy vyměnil za ty kanadské.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nedvěd startuje na svých druhých olympijských hrách, poprvé ale se lvíčkem na prsou

Petr Nedvěd startuje na svých druhých olympijských hrách, poprvé ale se lvíčkem na prsou | Zdroj: ČTK

"Bylo to trochu divné, jsem Čech a vždycky jím zůstanu, na Kanaďana jsem si nikdy nehrál. Realita je ale taková, že mám dvojí občanství. Tenkrát jsem navíc prakticky nehrál," zavzpomínal na okolnosti spojené s premiérovou účastí na olympijských hrách Petr Nedvěd.

Před turnajem v Lillehameru se na ledě během zápasů téměř neobjevil. Končila mu totiž tenkrát smlouva ve Vancouveru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dvacet let čekal Petr Nedvěd l, než uviděl své jméno v olympijské nominaci

"Chtěl jsem hrát a nevypadalo to, že by se mělo něco změnit. Takže pro mě účast na Hrách byla jakýmsi vyproštěním. Byla to velká výzva a také pocta hrát za kanadský tým," vysvětloval hokejový veterán.

Na zámořskou misi dnes už dvaačtyřicetileté opory české reprezentace si moc dobře vzpomíná manažer národního týmu Slavomír Lener. Sám totiž v té době za oceánem působil.

"Byl jsem tehdy v Calgary. Petra znám od jeho sedmnácti let, co v Kanadě zůstal. Sleduju, jak úžasně proplouvá celým hokejovým světem, a vidím, jak vyspívá, jak je silný v kabině."

Čtvrté místo jako zklamání neberu, tvrdí po napínavé stíhačce Soukalová

Číst článek

Dnes je i kvůli bohatým zkušenostem komplexním hráčem. Pro ty mladší se stal příkladem hokejového bojovníka. „Stačí jim v bruslení, ale ještě u toho najezdí víc než ostatní hráči. Když se trefí do střely, tak je nechytatelná. Je nádhera takového hráče sledovat,“ složil poklonu Slavomír Lener.

Jako výborného parťáka vnímá Nedvěda útočník Edmontonu Aleš Hemský. Na ledě toho společně už hodně zažili. „Je neskutečné, že si udržuje takhle skvělou formu a že mu to pořád takhle bruslí a střílí, takových hráčů moc není. On a Jarda jsou unikáty.“

Přitom před dvaceti lety Petra Nedvěda ani ve snu nenapadlo, že se na olympiádu vrátí až v roce 2014.

"V roce 1994 šance, že pojedu na další olympijské hry, ještě byla, ale že pojedu i za dvacet let, to asi těžko. Kdo z Lillehammeru je také v Soči? Někdo možná jo, ale jistý si tím nejsem," říká ke svému olympijskému návratu Petr Nedvěd.

Pavel Petr, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme