Rusové vstoupili do hokejového turnaje výhrou, Slovensko vysoko prohrálo

Hokejisté Ruska vstoupili úspěšně do olympijského turnaje v Soči, když porazili Slovinsko 5:2. Ve druhém utkání skupiny A si Američané poradili se Slovenskem, které muselo skousnout porážku 1:7.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté Ruska (v červeném) si na úvod olympijského turnaje poradili se Slovinskem

Hokejisté Ruska (v červeném) si na úvod olympijského turnaje poradili se Slovinskem | Zdroj: ČTK

Rusové rozjásali zaplněnou halu Bolšoj už v 77. vteřině utkání, když únik s Malkinem zakončil kanonýr Ovečkin trefou do levého horního rohu.

Domácí favorit měl tlak, ve čtvrté minutě vyslal Ovečkin do úniku Malkina a slovinský gólman Kristan podruhé inkasoval.

Debakl nováčka na olympijských hrách se ale nekonal. Na rozdíl jediného gólu snížil ve 22. minutě Jeglič. Dvě minuty před koncem druhé třetiny sice využil ruskou přesilovku Kovalčuk, ovšem uklidnění to pro domácí celek neznamenalo.

Před brankáře Varlamova se znovu natlačil Jeglič a sborná přišla už po 64 vteřinách o dvoubrankový náskok. Ten vrátil Rusku ve 44. minutě osmnáctiletý talent Ničuškin. Za čtyři minuty překonal Kristana od modré čáry Bělov a Rusko už si bezpečný náskok pohlídalo.

Slováci dostali ve druhé třetině šest gólů

Slovenští hokejisté sice v úvodu druhé třetiny v utkání proti Finsku vyrovnali díky Tomáši Tatarovi na 1:1, ale poté v prostředním dějství šestkrát inkasovali a museli skousnout vysokou porážku.

V 15. minutě slavili vedení Američané, když Kessel přenechal puk Carlsonovi, který nedal přesnou ranou Halákovi šanci. Po 24 vteřinách druhého třetiny ovšem bylo vyrovnáno, když Marián Hossa uvolnil Tatara, který zamířil přesně k tyči.

Za 62 vteřin ale opět vedli obhájci stříbra z Vancouveru. Z pravého kruhu se trefil Kesler a za dalších 66 vteřin zakončil kombinaci volný Stastny. Slováci následně neproměnili velkou šanci a sami znovu inkasovali.

Ve 34. minutě se prosadil podruhé v utkání Stastny a Haláka nahradil v brance Budaj. Gólman Montrealu vydržel bez inkasované branky jen 50 vteřin. Keslerovu výzvu proměnil Kessel a za dalších 57 vteřin zakončil kanonádu Američanů v druhém dějství z mezikruží Brown.

Finsko přestřílelo Rakušany

Favorizované Finsko nevstoupilo do zápas s Rakouskem vůbec dobře. Hned v první minutě se outsider dostal do vedení Grabnerem a po vyrovnávacím gólu Granlunda překonal finského brankáře Raska Hundertpfund.

Z vedení se však Rakušané neradovali dlouho, do konce první třetiny ještě třikrát kapitulovali a po první dvacetiminutovce prohrávali o dva góly. Třetí a čtvrtý gól přitom Finsko vstřelilo v poslední minutě úvodního dějství a obě branky dělilo pouze osm vteřin.

Druhá třetina patřila také Finsku, které dobře kombinovalo a vytvářelo si jednu střeleckou šanci za druhou. Nakonec navýšilo své vedení o další dva góly.

V závěrečné části ještě padly na každé straně dva góly. V rakouském dresu se pod oba góly podepsal útočník Grabner, který tak zkompletoval hattrick. V modrobílém dresu se prosadil Immonen a skóre uzavřel střelec první finské branky Granlund.

Hokej - muži:
Skupina B:

Finsko - Rakousko 8:4 (4:2, 2:0, 2:2)
Branky a nahrávky: 6. Mikael Granlund (Selänne, Vatanen), 12. Lepistö (J. Jokinen, T. Ruutu), 20. Määttä (O. Jokinen), 20. Immonen (Lehterä, Väänänen), 22. J. Jokinen (Kontiola), 33. Kontiola (Mikael Granlund), 52. Immonen (Barkov, Vatanen), 59. Mikael Granlund (Timonen, Vatanen) - 1. Grabner (M. Raffl), 10. Hundertpfund (Vanek), 42. Grabner (Lebler, M. Raffl), 55. Grabner. Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Walsh - George (oba USA), Kovachik (Kan.). Vyloučení: 2:5. Využití: 2:0. Diváci: 5664.

Kanada - Norsko 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 27. Weber (Keith, Bergeron), 36. Benn (Bergeron, Doughty), 42. Doughty (Getzlaf, Marleau) - 41. Thoresen (M. Olimb). Rozhodčí: Vinnerborg (Švéd.), Leggo - McElman, Woodworth (všichni USA). Vyloučení: 5:3. Využití: 0:1. Diváci: 10.261.

Skupina A:

Rusko - Slovinsko 5:2 (2:0, 1:2, 2:0)
Branky a nahrávky: 2. Ovečkin (Malkin, Sjomin), 4. Malkin (Ovečkin, Medveděv), 38. Kovalčuk (Malkin, A. Radulov), 44. Ničuškin (Těreščenko), 48. Bělov (Nikitin, Těreščenko) - 22. Jeglič (Robar), 39. Jeglič (Sabolič, A. Kopitar). Rozhodčí: Jackson (USA), Šindler (ČR) - Cameron, Carlson (oba Kan.). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 11.653.

Slovensko - USA 1:7 (0:1, 1:6, 0:0)
Branky a nahrávky: 21. Tatar (Marián Hossa) - 15. Carlson (Kessel, Van Riemsdyk), 22. Kesler (P. Kane), 23. P. Stastny (Pacioretty, Oshie), 29. Backes (Kessel), 34. P. Stastny (Shattenkirk, Oshie), 35. Kessel (Kesler, Van Riemsdyk), 36. Brown (Carlson, P. Kane). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Pollock - Wheler, Wilmot (všichni Kan.). Vyloučení: 2:1. Bez využití. Diváci: 4119.

Vojtěch Bureš, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme