Podpis programového prohlášení vlády prý provázela diskuse o obchodních řetězcích

Jedním z témat, o nichž se ve vládní koalici před podpisem programového prohlášení debatovalo asi nejdéle, bylo postavení obchodních řetězců v Česku. Hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem – majitelem největší potravinářské a zemědělské skupiny v Česku Agrofert – se nelíbilo, že by vláda měla řešit dominantní postavení obchodních řetězců. Výsledné znění programu se dozví nejdříve poslanci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad vlády České republiky

Úřad vlády České republiky | Foto: Tomáš Adamec

Koaliční smlouva má zhruba 50 stran a program vlády 16 stran. Na včerejším jednání o programu se tedy bojovalo o to, co se na oněch 16 stran vejde.

Koalice ještě nedávno počítala s přísnými pravidly pro obchodní řetězce, aby zlepšila kvalitu potravin. V programovém prohlášení by to rád viděl i ministr zemědělství Marián Jurečka z KDU-ČSL.

Přehrát

00:00 / 00:00

O postavení obchodních řetezců a o tom, jak k tématu přistupují vládní strany, mluvila redaktorka Lenka Jansová

„Současné postavení obchodních řetězců není dlouhodobě ku prospěch našeho národního hospodářství, nás jako občanů a zákazníků, a také našich výrobců a producentů kvalitních potravin, protože v mnoha ohledech obchodní řetězce zneužívají své dominantní postavení,“ řekl Jurečka.

Mluví se třeba o tom, že řetězce blokují vstup farmářských prodejen do obchodních center na lepších adresách.

Hnutí ANO je však proti, aby se vysloveně postavením řetězců zabývala vláda. „Je to věc Úřadu pro hospodářskou soutěž a z našeho pohledu si myslíme, že to do programového prohlášení vlády nepatří,“ uvedl k tématu předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Podobně mluvil i šéf hnutí ANO, ministr financí a majitel potravinářského holdingu Agrofert Andrej Babiš.

„To je problematika, kterou řeší antimonopolní úřad, a já si nemyslím, že vláda je tu na to, aby rozhodovala o trhu, o tržním postavení a tak dále. Je to v rozporu s koaliční smlouvou, kde bylo jasně řečeno, že budeme řešit hlavně kvalitu potravin a kontrolu potravin a značení potravin. A dominantní postavení řetězců, to je čistě parketa antimonopolního úřadu,“ uvedl Babiš, podle nějž tato pasáž v programovém prohlášení nebude.

Koalice po dlouhém jednání nakonec našla kompromis, jak zní konkrétní výsledek, se však dozvědí nejprve poslanci, kteří dostanou program vlády společně s koaliční smlouvou.

Premiér Bohuslav Sobotka, vláda | Foto: Filip Jandourek

„Společně oba tyto dokumenty zašleme všem poslancům a poslankyním tak, aby je měli k dispozici včas, ještě před tím, než vláda přijde 18. února do Poslanecké sněmovny, aby požádala o důvěru,“ řekl premiér Sobotka (ČSSD).

Obecné teze programového prohlášení vlády představila koalice už včera. V programu prý slibuje třeba podpořit podnikání, snížit nezaměstnanost nebo zrušit druhý důchodový pilíř.

Naopak z programu vlády pravděpodobně zmizí třeba podpora lázeňství. Lázně se však už nechaly slyšet, že jim to nevadí, protože mají za to, že jim kabinet pomoci chce.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme