Ústecké Činoherní studio přes výzvy radních nepožádá o městské granty. Zatím nehraje

Dnes jsou to právě dva týdny, kdy Činoherní studio v Ústí nad Labem odehrálo své zatím poslední představení. Radní města totiž koncem ledna vyhlásili soutěž o dva granty za celkem 12 milionů korun, divadlo i většina zastupitelů ale počítala s tím, že jde o peníze přímo pro Činoherní studio. To odmítá o peníze soutěžit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Činoherní studio v Ústí nad Labem se potýká s problémy s financováním, město mu změnilo podmínky

Činoherní studio v Ústí nad Labem se potýká s problémy s financováním, město mu změnilo podmínky | Zdroj: ČTK

To, že bude něco jinak, naznačil koncem listopadu městskou radou schválený návrh rozpočtu. Sociálnědemokratičtí radní Josef Macík ani Pavel Dlouhý to ale tehdy nechtěli vysvětlovat.

„Loni tam bylo napsáno ‘Činoherní studio o. p. s. Ústí nad Labem devět a půl‘, letos je tam ‘Činohra v UL‘, uvedl Macík. Je tam schváleno 12 milionů na činohru. Tečka,“ řekl tehdy Dlouhý na dotaz, kolik z těchto peněz dostane Činoherní klub, dodal: „To ještě neví nikdo. Já myslím, že to budeme vysvětlovat přímo na zastupitelstvu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Na problémy s financováním ústeckého Činoherního studia se zaměřila ve své reportáži Gabriela Hauptvogelová

Jenomže ani při schvalování rozpočtu radní nic zastupitelům nevysvětlili. Část z nich byla přitom stejně jako divadelníci přesvědčená o tom, že 12 milionů dostane Činoherní studio. Například František Nesvadba z opoziční ODS.

„Sociální demokracie pozvala zastupitelský klub ODS k vysvětlení rozpočtu. Při tom vysvětlení nepadlo ani slovo o tom, že by peníze určené pro činohru měly být nějakým dalším způsobem redistribuovány. Osobně se tím cítím podveden,“ podotkl Nesvadba.

Peníze od města vždycky tvořily základ financování Činoherního studia. Systém jejich přidělování se nezměnil ani v posledních dvou letech, kdy už je divadlo nemělo garantované.

Správní rada divadla stejně jako radní města chce, aby Činoherní studio o granty požádalo. Podle jejího předsedy a zároveň nezávislého radního Jana Eichlera má divadlo dost peněz na to, aby mohlo dál hrát.

„Je to velmi jednoduché. Všechno se platí o měsíc později, to znamená, že v únoru se bude platit leden a v březnu únor. To znamená, že pokud 3. března zastupitelstvo rozhodne, tak ty prostředky doputují na účet Činoherního studia včas a provoz je dál zabezpečen. Já si myslím, že tam žádný problém není,“ uvedl Eichler.

Problém v tom ale vidí ředitel divadla Vladimír Čepek. „V podstatě kdybychom měli k 8. 3. odeslat výplaty a honoráře, tak budeme mínus 700 tisíc,“ upozorňuje.

Divadlo podle ředitele nemůže splnit podmínky grantu

O osm milionů korun na studiovou formu činohry se ale Činoherní studio nepřihlásí. Nepožádá ani o další čtyři miliony určené na představení v Severočeském divadle. Radní sice odložili zaplacení nájmu budovy na březen, takže divadlo by nemělo vůči městu dluh. Nesplnilo by ale podle Vladimíra Čepka další podmínky.

„My za osm milionů nejsme schopni naplnit provoz v daném období od 1. 1. do 31. 12. 2014,“ podotkl ředitel a vysvětlil, proč divadlo nedosáhne ani na čtyřmilionový grant na představení v Severočeském divadle. „Dramaturgický plán se tvoří dlouho dopředu, ani skladba souboru neodpovídá úplně velké divadelní scéně. Druhá věc je, že i tam je 32 představení za čtyři měsíce, což je strašný objem na tom velkém jevišti.“

Lidé v mnoha městech bijí do symbolu Činoherního studia - kovadliny - na poplach a podepisují petici. Nejen za zachování divadla, ale také proti postupu radních. Ti trvají na tom, aby Činoherní studio o granty zažádalo. To, že divadlo nehraje a chce víceletý grantový systém až od roku 2015, označují za nekorektní.

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme