Zachránil se před zemětřesením, teď japonský miláček Hanju slaví olympijské zlato

Není to tak dávno, co mohl japonský krasobruslař Juzuru Hanju trénovat kvůli astmatu pouze dvě hodiny denně. Svůj obrovský talent přesto nezapřel a v pátek jej v Soči dovedl k maximální genialitě, když v 19 letech naprosto suverénně ovládl olympijskou soutěž.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Yuzuru Hanyu slavil olympijské zlato s vlajkou Japonska

Yuzuru Hanyu slavil olympijské zlato s vlajkou Japonska | Zdroj: ČTK

Na hudbu Nina Roty z filmu Romeo a Julie se už představila celá řada hvězd krasobruslařské historie. Hanjův program nebyl v tomto směru zase tak výjimečný, spadl v něm při čtverném salchowu a následně i trojitém flipu a už se v duchu s olympijským zlatem loučil.

Jenže hned po něm jedoucí největší soupeř Patrick Chan také kazil a v mix zóně se tak Hanju třásl s japonskými novináři až do posledních sekund jeho jízdy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zachránil se před zemětřesením, teď japonský miláček Hanyu slaví olympisjké zlato

Nakonec mohl přece jen říct. „Jsem moc šťastný, program ne dobrý, jsem překvapený," lapal po slůvkách jak po bublinách vzduchu viditelně unavený olympijský vítěz, který se není to tak dávno přesunul i s matkou do Toronta za trenérem Brianem Orserem, na jeho angličtině to ale vskutku příliš není znát.

"Omlouvám se za svoji angličtinu," přitáhl si Juzuru za rukáv překladatele a plynule přešel do japonštiny. "Je mi 19 let, jsem pořád mladý a mám se co učit. Vše mám před sebou a to platí nejen lidsky, ale i o krasobruslení. Chci obhájit zlato, chci skočit všechny čtverné skoky v jedné soutěži."

Olympijský vítěz krasobruslařské soutěže z Japonska si tak už nyní klade další velké cíle. Aby také ne.

Krasobruslař Hanju vyhrál i po dvou pádech. Březina skončil 10., Verner 11.

Číst článek

Už v 15 letech byl juniorským mistrem světa, rychle vtrhl mezi seniorskou elitu a začal posouvat hranice možného. V prosinci vytvořil ve Fukuoce světový rekord v krátkém programu, který právě v Soči ještě vylepšil. Jako první krasobruslař historie se přehoupl přes magickou stobodovou hranici.

"Byl jsem unavený, cítil jsem to na sobě a přišla s tím i nervozita, měl jsem problém usnout a nebylo to snadné," popisuje noc před svým útokem na zlato nejmladší olympijský vítěz v krasobruslení za posledních 66 let.

Před zemětřesením utíkal na bruslích

V jeho kariéře přitom mohlo být všechno snad stokrát jinak. Před třemi lety trénoval v rodné Sendai, když přišlo mohutné zemětřesení. S bruslemi na nohou vyběhl na poslední chvíli ven z haly. Všude kolem voda z následné vlny tsunami a nedaleká elektrárna ve Fukušimě začala plnit tituly zahraničních webů.

Hanju neměl kam jít. Z domu jeho rodičů byly trosky a musel se uchýlit do evakuačního centra v gymnastické hale. Nebyl by to ale Hanju, kdyby svěsil hlavu. Už v létě objel 60 charitativních exhibic, aby pomohl vydělat peníze pro oběti katastrofy. To vše v 16 letech, už tehdy jej začalo rodné Japonsko milovat.

"Medaili teď odvezu do Japonska, bude to malý dárek pro celou moji rodinu. Ta je pro mě moc důležitá, jí děkuji za vše," nabízí 19letý Hanju tak trochu i vysvětlení, proč že se nijak netlačí do učení angličtiny.

On zůstává typicky velmi zdvořilým Japoncem, i když nyní už také velice úspěšným. Na nadcházející mistrovství světa pořádané v domácí Saitamě totiž už přijede s vizitkou olympijského vítěze.

Michal Jurman, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme