Ministr životního prostředí Brabec je přesvědčen, že Sobotkova vláda těžební limity neprolomí

Ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO je přesvědčen, že k prolomení těžebních limitů, před kterým setrvale varují ekologické organizace i někteří opoziční politici, během úřadování vlády Bohuslava Sobotky nedojde. Řekl to v rozhovoru pro Český rozhlas Plus. To, že tento příslib vypadl z konečné verze programového prohlášení, vysvětlil jako důsledek tlaku koaličních partnerů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka (vpravo) a ministr životního prostředí Richard Brabec

Premiér Bohuslav Sobotka (vpravo) a ministr životního prostředí Richard Brabec | Zdroj: ČTK

Vláda Bohuslava Sobotky dnes předstoupí před Poslaneckou sněmovnu se žádostí o důvěru. Klíčovým dokumentem pro dnešní hlasování je programové prohlášení. To ministři podepsali minulý týden a posléze je rozeslali všem poslancům a zveřejnili.

Ekologové ale kabinet kritizují za to, že v programovém prohlášení nemá zachování těžebních limitů. Kladně naopak hodnotí například návrh na přípravu zákonů o odpadech a snižování závislosti na fosilních palivech nebo zlepšení kvality ovzduší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejen o prolomení těžebních limitů diskutovali na Plusu ministr životního prostředí z hnutí ANO Richard Brabec a programový ředitel Hnutí Duha Vojtěch Kotecký

„Hnutí ANO mělo v programu jasnou deklaraci neprolomení těžebních limitů. Jasnější deklarace vypadla z programového prohlášení vlády. Dostala se tam jen v podobě, která je v koaliční smlouvě, tedy že prolomení těžebních limitů vyplyne z aktualizace státní energetické koncepce,“ vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec.

„Jsem přesvědčen, že i když to není v programovém prohlášení, realita bude opravdu taková, jakou jsme slibovali, že nedojde k prolomení těžebních limitů. Ano, ministerstvo životního prostředí to tam chtělo mít zmíněno explicitně. Ale v tuto chvíli je to kompromis mezi koaličními stranami,“ dodává.

Teplárny mají uhlí dost

Případné prolomení těžebních limitů by si podle Brabce musela skutečně vynutit strategická potřeba hnědého uhlí v nejbližších letech. Je však přesvědčen, že k tomu nedojde.

Brabec odmítá argument, že když se okamžitě nerozhodne o prolomení limitů, nebudou mít teplárny uhlí a tisíce lidí přijdou o práci. Podle ministra to v nejbližších letech nenastane. S tím souhlasí i programový ředitel Hnutí Duha Vojtěch Kotecký.

„To je nesporně pravda. Tam skutečně nehrozí nějaký bezprostřední problém. České teplárny mají dostatek uhlí na řadu let dopředu. Nicméně vláda by měla podobně jako předchozí vlády jasně říci, že ona hodlá pokračovat v ochraně severočeských obcí před rozšiřováním hnědouhelných dolů,“ říká Kotecký.

Těžba uhlí. | Foto: Tomáš Adamec

Ministr Brabec nechtěl konkretizovat, kteří z koaličních partnerů tlačili na to, aby slib neprolomení těžebních limitů v programovém prohlášení explicitně nebyl. Podle Jana Rovenského z hnutí Greenpeace tento návrh vetoval přímo premiér Bohuslav Sobotka. To ale Brabec odmítl.

Vojtěch Kotecký se ministra zastává. „Pan ministr, co my víme z našich informací z několika různých zdrojů, skutečně při přípravě programového prohlášení prosazoval, aby vláda jasně řekla, že bude hájit severočeské obce před hnědouhelnými doly,“ tvrdí a dodává:

„Že ta ochrana zůstane taková, jak platila od roku 1991. A byli to jiní členové vlády a jiné politické strany, které se nakonec rozhodly tento bod z programu vyřadit. Nebylo by fér vyčítat to právě panu ministru Brabcovi.“

Územní limity těžby uhlí v Ústeckém kraji | Foto: ČTK

ČRo Plus, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme