Vláda má podle očekávání důvěru sněmovny. Opozice neskrývá pochybnosti

Koaliční kabinet bude vládnout s podporou poslanecké sněmovny. Ruku pro ni zvedlo 110 poslanců ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. Chyběl jediný hlas koaličního zákonodárce, který byl pro nemoc z jednání sněmovny omluven.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO gratuluje premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD)

Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO gratuluje premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) | Zdroj: ČTK

Aktivně proti Sobotkovu kabinetu hlasovaly TOP 09 a ODS, komunisté se zdrželi, poslanci hnutí Úsvit opustili před hlasováním jednací sál.

Vláda se teď bude podle premiéra Bohuslava Sobotky intenzivně věnovat přípravě harmonogramu zákonů, které by chtěla poslat do sněmovny ještě letos.

„Řada z nich bude muset začít platit od 1. ledna příštího roku – včetně opatření proti daňovým únikům, včetně otázky změny způsobu valorizace penzí nebo třeba zrušení zbylých poplatků ve zdravotnictví,“ přiblížil.

„Takže hlavní cíl vlády nyní bude připravit konkrétní návrhy zákonů a prosadit je na půdě Poslanecké sněmovny a Senátu. Hlasování ukazuje na to, že pokud koalice vydrží jednotně a pospolu, tak má výraznou šanci na to, aby svůj program dokázala zrealizovat,“ dodal Sobotka.

To, že KSČM a hnutí Úsvit aktivně nehlasovaly proti jeho kabinetu, považuje premiér za signál, že by tyto strany mohly v budoucnu některé vládní návrhy zákonů podpořit.

Opozice chce dávat pozor

To ale nemůže čekat od pravicové opozice. Občanští demokraté se chystají pečlivě sledovat každý krok vlády a na případné chyby okamžitě reagovat. Předseda ODS Petr Fiala pevnosti vládní koalice příliš nevěří:

„Jsem obecně velmi pro to, abychom měli stabilní vlády, ale myslím si, že tato vláda začala tak problematicky a s tak vágním programovým prohlášením. Navíc jednotlivé koaliční strany se vyjadřují velmi různě – slyšeli jsme třeba vyjádření předsedy hnutí ANO, že to je vlastně jakási obdoba opoziční smlouvy. No tak uvidíme.“

Sobotkova vláda získala důvěru, podpořilo ji 110 koaličních poslanců

Číst článek

Exministr financí a šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek si prý zase „posvítí“ na svého nástupce ve funkci Andreje Babiše z hnutí ANO. „Vláda připouští bezprecedentní korupční prostředí, které vzniká v osobě ministra financí a vlastníka Agrofertu v jedné osobě,“ upozornil.

Premiér Bohuslav Sobotka slíbil, že odpoví na kritiku a výhrady opozičních poslanců, které zazněly v diskuzi. Nechá si je vytáhnout ze sněmovního stenozáznamu.

Nižší DPH na léky i financování vysokých škol

První místopředseda vlády pro ekonomiku a ministr financí Andrej Babiš oznámil, že nejdříve ze všeho začne pracovat na rozpočtu. Prioritou je podle něj zejména snížení sazby daně z přidané hodnoty na léky.

„Budu to dělat způsobem, jak jsem zvyklý dělat rozpočet v privátních firmách, to znamená vidět do detailu náklady resortu a vůbec o tom diskutovat. Protože já mám pocit, že celá veřejná správa funguje tak, že hlavní úkol úředníků je vyčerpat peníze a slovo šetřit vůbec neznají,“ vysvětlil.

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL chce zase jako jednu z prvních věcí řešit peníze z eurofondů, konkrétně financování pražských vysokých škol.

„Problém je spíš v provozních nákladech a v tom, jakým způsobem budou zabezpečeny základní funkce, ale to budeme muset vyřešit v nejbližších týdnech a měsících. Já myslím, že nebude jiné řešení, než se po dohodě s ministrem financí pokusit o větší kofinancování programů z evropských zdrojů,“ nastínil.

Členové vlády | Foto: Český rozhlas

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme