V Kyjevě zavládlo dočasné příměří, tisíce protestujících ale zůstávají v pohotovosti

Ukrajinská opozice se s prezidentem Viktorem Janukovyčem dohodla na příměří. Demonstranti na náměstí Nezávislosti zůstávají ve střehu, dál pálí pneumatiky a svůj postoj nazývají neutrálním odporem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kouřová clona dělí kyjevské demonstranty od policie

Kouřová clona dělí kyjevské demonstranty od policie | Zdroj: Reuters

Jestli příměří budou obě strany dodržovat, ukáží příští hodiny. Aktivisté na Majdanu přijali zprávu o příměří se značnou nedůvěrou, prezidentovi nevěří ani slovo.

„S tímhle prezidentem nic nevyjde. Nikdo mu nevěří, ani to příměří se nám nezdá. Janukovyč jedno říká a druhé dělá, skepticky vrtí hlavou demonstrant Valerij, jeho kolega Vladislav je o trochu optimističtější:

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění v Kyjevě sleduje zvláštní zpravodaj ČRo Martin Dorazín

„Logika napovídá, že musíme vést rozhovory, tvrdohlavost moc nepomůže, ale jednání už vedeme dva měsíce s nulovým výsledkem. Myslím si, že nemůžeme čekat nic dobrého.“

Z pódia zaznívají stále stejné požadavky – odstoupení prezidenta a vypsání nových parlamentních i prezidentských voleb.

"Janukovyč za sebou pálí mosty, strašné je, že si nenechal prostor pro ústup. Tvrdě na to doplatí, může udělat jediné: podat demisi a zmizet někam hodně daleko. Zachránit ho může jedině odstoupení,“ hodnotí prezidentovy možnosti Vasilij.

„Naděje zůstává, zdravý rozum by měl zvítězit. Evropa by nám měla trošku pomoci a přitlačit na Janukovyče, ale to hlavní musíme vyřešit my sami. Vypořádat se s tím musí sami Ukrajinci,“ dodává.

Prezident Janukovyč se dohodl s opozicí na příměří, policie prý v noci nezasáhne

Číst článek

Předseda parlamentní frakce opoziční strany Vlast Arsenij Jaceňuk řekl, že prezident skutečně plánoval noční útok na Majdan, do rána chtěl shromáždění v centru města zlikvidovat. Teď se tam pohybuje asi deset tisíc lidí, další jsou opodál.

I přesto, že politici uzavřeli příměří, z náměstí se stále ozývají výbuchy, sporadická střelba, barikáda se posunula o několik metrů směrem k centru náměstí. Lidé stojí na barikádách v pláštěnkách, protože drobně prší. Situace není zdaleka klidná.

K barikádám se lidé brodí přes hory dlažebních kostek, odpadků, pneumatik, různého stavebního materiálu a kusů aut.

V centru města se lidé brodí přes hory dlažebních kostek, odpadků, pneumatik, různého stavebního materiálu a kusů aut | Foto: Reuters

Ze strany demonstrantů se ozývají dělobuchy, policie zatím nijak nereaguje. Není skoro ani vidět, od demonstrantů ji dělí kouřová clona a plameny.

Vodní dělo neustále chrlí vodu na oheň, aby se nerozšířil dál mezi demonstranty, plameny by mohly zachvátit celé náměstí.

Sbírka Charity ČR pro oběti nepokojů na Ukrajině:
účet 55660022/0800, variabilní symbol 104

Podle ukrajinské televize lidé vynesli z budovy odborových svazů, která uvnitř zcela shořela, ohořelá těla těch, kteří se nestačili před ohněm zachránit. Jestli jde o aktivisty nebo policisty, není jisté. Podle kyjevské televize může být uvnitř ještě několik desítek těl.

Budova je teď uzavřená. Štáb kyjevské opozice se proto přestěhoval do budovy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, kousek od náměstí Nezávislosti. Znovu obsadili budovu ministerstva zemědělství.

Ve městě jsou evropští diplomaté

Do Kyjeva ráno dorazili ministři zahraničí Francie, Německa a Polska, chtějí se pokusit přesvědčit prezidenta Janukovyče, aby upustil od silové varianty řešení ukrajinské krize. Podle zpráv z Moskvy do Kyjeva míří i státní tajemník na ruském ministerstvu zahraničí Grigorij Karasin. Na ‚pracovní návštěvu‘ má dorazit i vicepremiér Dmitrij Rohožin.

Americký prezident varuje Ukrajinu před důsledky, pokud by se dál vyostřovalo násilí

Číst článek

Británie dnes uzavřela své velvyslanectví v Kyjevě s odkazem na komplikovanou situaci v zemi. O uzavření své ambasády už ve středu informovala Kanada.

Konfliktní situace na Ukrajině vyvolala i problémy v ukrajinském olympijském týmu, který bojuje o medaile v ruském Soči. Lyžařka Bohdana Macecká spolu se svým trenérem oznámila, že na protest proti policejním útokům na kyjevské demonstranty odstupuje z olympijského turnaje.

Lidé odpočívají v chrámu svatého Michala, který slouží jako dočasné útočiště a místo první pomoci pro protivládní demonstranty | Foto: Reuters

Hraniční přechod Korczowa mezi Polskem a Ukrajinou už druhý den blokují demonstranti

Číst článek

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme