Ústecké Činoherní studio má poslední den na požádání o městský grant

Činoherní studio v Ústí nad Labem má dnes poslední možnost požádat o osmimilionový grant od města. Trvají na tom radní i správní rada divadla. To ale dosud odmítalo o peníze soutěžit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Činoherní studio Ústí nad Labem

Činoherní studio Ústí nad Labem | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

O vypsání grantů radní rozhodli koncem ledna. Divadelníci o chystané změně financování uprostřed sezóny nevěděli a považují to za nefér jednání.

Přesto ředitel divadla Vladimír Čepek zpočátku zvažoval, že by o peníze požádal. Herci ale měli jiný názor.

„I po jednání správní rady jsem to připustil, ale jednota je důležitá. A pro mě je důležitý argument, že se do něho nemůžu přihlásit z toho důvodu, že za letošní částku nemůžu zaručit fungování do 31. 12.," vysvětlil Čepek a dodal:

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémy kolem financování Činoherní studia se zajímá redaktorka Gabriela Hauptvogelová

"Ve chvíli, kdy by se to čistě hypoteticky nepovedlo dofinancovat a já bych musel třeba 31. 10. ukončit provoz v tomhle baráku, tak samozřejmě je také možnost, že budu muset zpětně vracet grant."

Kvůli nejistému financování od začátku měsíce divadlo nehraje. Divadelníci po radních chtějí, aby granty pro letošek zrušili a vypsali soutěž o víceleté příspěvky od příštího roku. Pro letošek požadují přímou dotaci jako v minulých letech.


Hrozí zánik Činoherního studia?

Prolomit bariéry se tento týden snažil náměstek ministra kultury Miroslav Rovenský z KDU-ČSL. Do divadla podle Čepka přivezl z magistrátu nabídku k jednání.

„Jsou tam určité jakoby drobné ústupky od města, které lze vnímat jako vstřícný krok. Podle mě podstatu problému v tuto chvíli neřeší,“ upozornil Čepek. Radní ale trvají na tom, aby Činoherní studio o grant požádalo a pak by mohla přijít další jednání. Podle radního pro kulturu Miroslava Krále z hnutí Ústečané ani nezmění podmínky soutěže.

Činoherní studio v Ústí nad Labem se potýká s problémy s financováním, město mu změnilo podmínky | Foto: ČTK

„Musí zůstat stejné, protože jestli to jednou rada takhle vyhlásila, tak zůstanou stejné. Je iluzorní si představovat, že někdo řekne ‚ten grant přepište, protože se nám to nelíbí‘,“ poznamenal Král s tím, že by si přál, aby se nakonec herci a ředitel rozhodli do grantu přihlásit.

„Protože ten termín je potřeba dodržet. A pokud se nedodrží, tak si neumím představit, co bude dál,“ dodal. Podle ředitele Vladimíra Čepka by to znamenalo prakticky konec Činoherního studia.

„Jelikož budou závazky vůči zaměstnancům a budou naskakovat další závazky vůči dalším věřitelům, tak v tu chvíli by muselo dojít ke krajnímu řešení. Nezbylo by než vyhlásit insolvenční řízení,“ uzavřel Čepek.

Na definitivní rozhodnutí mají v divadle čas už jen do půlnoci. Kolik zájemců se o osm milionů na činohru přihlásí, zveřejní magistrát v pondělí, až dojde všechna pošta.

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme