Ukrajinský parlament pověřil prezidentskými pravomocemi svého nového předsedu

Podpora sesazeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče se podle všeho hroutí. Několik jeho blízkých spolupracovníků už odletělo do Ruska a údajně se o to pokusil také sám Janukovyč. Úředníci na letišti mu v tom ale zabránili. Ukrajinský parlament dnes nejspíš zvolí nového premiéra prozatímní vlády. Prozatím pověřil prezidentskými pravomocemi svého nově zvoleného předsedu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ani přes politické změny, které dělá ukrajinský parlament, lidé náměstí Nezávislosti neopouštějí

Ani přes politické změny, které dělá ukrajinský parlament, lidé náměstí Nezávislosti neopouštějí | Zdroj: Reuters

„Řada ministrů vlády, která je v demisi od 28. ledna, se pod tlakem své odpovědnosti snaží opouštět zemi,“ řekl Českému rozhlasu český velvyslanec na Ukrajině Ivan Počuch.

Do Ruska podle agentury Interfax údajně odjel bývalý premiér Mykola Azarov, stoupenec těsných ekonomických vztahů Kyjeva s Moskvou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na Ukrajině hovořil ve vysílání český velvyslanec v Kyjevě Ivan Počuch

Na letišti v Doněcku v sobotu údajně zastavili policisté také prezidenta Viktora Janukovyče, údajně chtěl odletět neohlášeným letem a pokusil se pohraničníky uplatit. Prezident v sobotu odmítl rezignovat na svou funkci, označil dění v Kyjevě za „banditství“, ale odmítl domněnky, že by chtěl zemi opustit.

Prezidentův předtočený projev odvysílala jedna z televizí v oblasti Charkova.

„Pokus, který proběhl včera v Charkově, nevyšel. Hlavní představitelé, kteří chtěli zajistit podporu Janukovyče, také opustili Ukrajinu,“ dodal velvyslanec.

Ze země podle něj odjeli také primátor Charkova a gubernátor charkovské oblasti.

Na náměstí Nezávislosti dorazila Julija Tymošenková, desetitisíce lidí ji přivítaly potleskem

Číst článek

Ukrajinský parlament by dnes měl zvolit nového premiéra prozatímní vlády. O post se budou ucházet šéf parlamentní frakce strany Vlast Arsenij Janeňuk, bývalá premiérka Julija Tymoščenková a jeden z ukrajinských oligarchů Petro Porošenko.

Pravomoci prezidenta dnes poslanci převedli na nově zvoleného předsedu parlamentu Olexandra Turčynova.

Poslanci v sobotu kromě prezidenta odvolali také nejvyššího státního prokurátora. Po rezignaci předsedy sněmovny zvolil do svého čela přívržence Julije Tymošenkové Oleksandra Turčynova, novým ministrem vnitra se stal Arzen Avakov.

Novým šéfem kontrarozvědky SBU se stal Valentyn Nalyvajčenko, poslanec hnutí UDAR.

Julija Tymošenková poslouchá svoji dceru Jevheniju na náměstí Nezávislosti | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Generální prokuraturu řídí místo sesazeného Viktora Pšonky funkcionář nacionalistické strany Svoboda Oleh Mochnyckyj, řízením ministerstva obrany byl pověřen bývalý náčelník generálního štábu Volodymyr Zamana.

Dosavadní ministr obrany Pavlo Lebeděv, který koncem týdne uprchl na Krym, dnes ze Sevastopolu do Kyjeva vzkázal, že se svého postu nevzdá.

Rusko odkládá finanční pomoc Ukrajině, MMF je připraven peníze poskytnout

Číst článek

Jak dopadne oficiální pozvání Viktora Janukovyče na Pražský hrad, není v tuto chvíli jasné.

„Já připomínám, že parlament v Kyjevě oficiálně prohlásil Viktora Janukovyče za sesazeného, Viktor Janukovyč tvrdí, že sesazen není. Takže my v současné době čekáme na vyjasnění situace, na ustavní legitimní vlády Ukrajiny, až se vyjasní, které struktury na Ukrajině vládnou,“ řekl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Uvažovat o odvolání pozvání pro ukrajinského prezidenta je podle něj předčasné, ale Hrad na návštěvě netrvá.

Ondřej Himmer, Vanda Králová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme