Demonstrace ve Venezuele pořádají příznivci i odpůrci prezidenta Madura

Napětí ve Venezuele pokračuje i o víkendu. Do ulic mnoha měst vyšly desítky tisíc lidí – odpůrců i příznivců socialistického prezidenta Nicoláse Madura. V hlavním městě musela zasahovat policie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace proti prezidentu Nicolasi Madurovi ve Venezuele v Caracasu

Demonstrace proti prezidentu Nicolasi Madurovi ve Venezuele v Caracasu | Zdroj: Reuters

K manifestacím vyzvala opozice, která požaduje propuštění dříve zadržených demonstrantů i zatčeného opozičního lídra Leopolda Lópeze. Ten se v úterý vydal sám policii, která ho hledala kvůli údajnému podněcování nepokojů. Teď čeká ve vojenském vězení na soud. Hrozí mu až 10 let vězení.

Opoziční demonstranté požadují dlouhodobě konec vlády socialistů zesnulého prezidenta Huga Cháveze a odstoupení jeho nástupce Nicoláse Madura. Ten označuje radikální demonstranty za fašisty a jeho vládní socialisté organizují vlastní neméně početné demonstrace.

Současná vlna protestů vypukla po Dni mládeže 12. února, kdy vyšli do ulic hlavně nespokojení studenti. V souvislosti s protesty zemřelo podle některých zdrojů až 10 lidí.

Venezuelané jsou nespokojení s obrovskou kriminalitou, rostoucími cenami a nedostatkem zboží. Opozice tvrdí, že ji vládní socialistická strana nedemokraticky likviduje, například pomocí potlačování soukromých médií.

Současný prezident Nicolás Maduro nastoupil v dubnu po vítězství ve volbách po smrti Huga Cháveze. Těší se stále podpoře části Venezuelanů, hlavně chudších.

Demonstrace proti prezidentu Nicolasi Madurovi ve Venezuele v Caracasu | Foto: Reuters

David Koubek, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme