Trenér Nizozemců Van Gaal by na ME radši viděl systém hokejového MS

Čeští fotbaloví reprezentanti znají soupeře pro kvalifikaci na mistrovství Evropy v roce 2016. Utkají se s Tureckem, Islandem, Lotyšskem a Kazachstánem a s Nizozemskem - favoritem kvalifikační skupiny. Trenér Oranjes Luis van Gaal to ale tak jistě nevidí a diví se nové změně herního systému.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbal (ilustrační foto)

Fotbal (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng, Lavimir

Ze skupiny postoupí přímo na evropský šampionát první dva týmy a nejlepší celek ze třetích míst. Ostatní týmy na třetích příčkách bude čekat baráž. Trenér Nizozemského celku Louis van Gaal má o postupujících z kvalifikační skupiny jeho týmu jasno.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trenér nizozemských fotbalistů Luis van Gaal o kvalifikační skupině ME

„Jestli jsme s losem spokojeni je obtížné říci, protože nevíte, jak to nakonec dopadne, ale když se podíváme do minulosti, tak zjistíme, že jsme proti mužstvům ve skupině většinou vyhrávali, i když s Čechy jsme také prohráli, ale postupuje nejen první ale i druhý tým, možná i třetí, takže myslím,že Nizozemsko i Česká republika půjdou dál,“ říká Lous van Gaal, který se před dvěma lety po desetileté pauze vrátil na lavičku Nizozemska.

Nezažil tedy jako kouč slavný obrat v základní skupině evropského šampionátu v roce 2004, kdy Češi prohrávali s Nizozemskem 0:2, nakonec vyhráli 3:2 a postoupili dál. Tehdy oba týmy braly bronz. UEFA připravila na evropský šampionát pro rok 2016 nový systém, účastnit se ho bude o 8 týmů více tedy 24.

Hokejový vzor

„Je dobrý pro fotbalový rozvoj v Evropě, to je zřejmě cíl ze strany UEFA, ale není dobrý z hlediska úrovně. Je tam příliš mnoho týmů a s tím přijdou i slabší zápasy, silnější týmy by měly hrát více mezi sebou. Pro slabší mužstva pak bude ještě větší motivací se mezi ty nejlepší dostat, vlastně by měli udělat něco, co existuje v hokeji, kde hrají mezi sebou také nejsilnější týmy. A o hokeji vy Češi přece něco víte, nebo ne?“

Neodpustil si na závěr Louis van Gaal, současný kouč Nizozemců. První zápasy kvalifikačních skupin jsou na programu letos v září. Všechny postupující na mistrovství Evropy, které se bude konat v 12 francouzských městech, budeme znát v listopadu 2015.

Jakub Kanta, František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme