Time-out ukrajinských poslanců kritizovali před parlamentem i demonstranti z Majdanu

Ukrajinský parlament si dnes vzal oddechový čas a do čtvrtka přerušil jednání o novém premiérovi a nové vládě. Mnohé Ukrajince tento odklad rozčílil, což někteří lidé přišli dát najevo přímo k budově parlamentu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina, Kyjev. Demonstrace před budovou parlamentu

Ukrajina, Kyjev. Demonstrace před budovou parlamentu | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Kolem parlamentu v Kyjevě bouří emoce. Jsou tu hlavně lidé, kteří jsou velmi nedůvěřiví vůči politikům v parlamentu, a to včetně těch z bývalé opozice.

„Měli bychom zřídit prozatímní revoluční výbor, složený z lidí, kteří mají naši důvěru a kteří jsou schopní zatknout Janukovyče a bývalého generálního prokurátora Pšonku,“ zlobí se na parlament jedna z demonstrantek Tamara Tkačenková.

Poslanci ukrajinského parlamentu si vzali čas na rozmyšlenou. Pozítří mají hlasovat o novém premiérovi, ale jeho jméno stále není jasné, stejně jako obrysy vlády národní důvěry.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před ukrajinským parlamentem dnes natáčel zpravodaj ČRo Martin Dorazín

„My jsme si v práci vzali neplacené volno, nevyděláváme, naopak – peníze sem nosíme, i potraviny a léky. Politici mají být tady a pracovat, jinak ať vrátí mandáty,“ dodává Tkačenková.

Před lidmi vystupuje i pan Varabjov z Dněpropetrovsku, který se představuje jako jeden z vůdců Majdanu. Říká, že lidé nepřišli proto, aby brali útokem parlament, ale aby parlament donutili zabývat se konkrétními problémy lidí a aby poslanci co nejrychleji vytvořili vládu.

„Lidé dobří, věřte mi, že my odsud neodejdeme. Obětujeme své zdraví pro budoucnost Ukrajiny. Vůdci opozice nám slíbili, že kandidatury do vlády nebudou projednávat v kuloárech, ale s Majdanem. Já jsem jeden z vůdců Majdanu, tak proč o tom nic nevím?“ ptá se Varabjov.

Před parlamentem stojí řada limuzín a džípů. To lidi přirozeně dráždí, protože jim to připomíná minulý režim. Dokonce se ozývají hlasy, že premiér a prezident by měli opustit přepychové státní rezidence a bydlet v obyčejných bytech a jezdit normálními auty, zvlášť za této situace, kdy ve státní pokladně nejsou peníze.

Zatím se na Majdanu, kde je už tři měsíce cetrum nepokojů, pilně pracuje. Aktivisté-dřevorubci řežou na kusy polena a další dříví, kterým budou v noci topit, protože do Kyjeva se vrací mrazy.

Pracovalo se také na střeše parlamentu, odkud aktivisté-horolezci sňali sovětskou pěticípou hvězdu, i v metru, odkud lidé odstraňují Leninovy podobizny a veškeré symboly spojené se sovětským režimem.

To ostatně není jen záležitost Kyjeva. Vlna boření Leninových pomníků se valí celou zemí.

Ukrajina, Kyjev. Luxusní vozy před budovou parlamentu | Foto: Martin Dorazín

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme