V Simferopolu protestovali stoupenci a odpůrci odtržení Krymu

Před parlamentem v Simferopolu, které je správním střediskem Krymu, dnes protestovaly dva znesvářené tábory pro- a protiruských demonstrantů. I když podle BBC zahynul jeden z demonstrantů, střety byly povětšinou slovní. Poslanci tamního parlamentu dnes mimořádně zasedli kvůli vývoji na Ukrajině a budoucnosti poloostrova, kde žije ze zhruba 60 procent ruskojazyčné obyvatelstvo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krym, Simferopol. Demonstrace před tamním parlamentem

Krym, Simferopol. Demonstrace před tamním parlamentem | Zdroj: Reuters

„Na náměstí v Simferopolu před sídlem parlamentu se už od rána shromáždily tisíce lidí,“ popsal přímo z místa zvláštní zpravodaj ČRo Ondřej Bouda.

Podle něj dorazily jak zástupci rusky mluvících obyvatel včetně kozáků, kteří jsou pro odtržení od Ukrajiny a pro připojení k Rusku, tak třeba i Tataři, kteří jsou připraveni bránit ukrajinskou jednotu.

Mezi oběma skupinami došlo i k potyčkám, BBC dokonce informovala, že při nich zahynul jeden člověk. Podle posledních zpráv byl zřejmě umačkán, nebo podlehl infarktu. „Ale obě skupiny na sebe především pokřikovaly a žádné větší násilnosti jsem nezaznamenal,“ přiblížil Bouda.

Zodpovídat se bude před Bohem, říká o Janukovyčovi dobrovolný zdravotník

Číst článek

Vše se dělo v době, kdy se noví vůdci ukrajinského parlamentu dohadovali o sestavě prozatímní vlády, a v době, kdy se proti mocenským změnám staví ukrajinské regiony spřízněné s Ruskem i samotná Moskva.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov označil snahy nových vládců o potlačení ruštiny na Ukrajině za projev neofašismu (nový parlament zrušil platnost jazykového zákona z roku 2012, který povoloval užívání druhého jazyka v regionech s více než desetiprocentní národnostní menšinou). A stoupenci Ruska vztyčili před budovou parlamentu v Simferopolu ruskou vlajkou.

Podle Boudy to však se separatismem není tak vážné, jak se možná zdá z médií. „I na tom náměstí odpůrci odtržení převažovali nad tou ruskou menšinou,“ podotkl.

Ruští námořní důstojníci na velitelství základny čermořské flotily v Sevastopolu | Foto: Reuters

Euromajdan, jak se přezdívá centru proevropských demonstrací v Kyjevě, ale přeneseně už i celému reformnímu hnutí na Ukrajině, ztrácí směrem na Východ podporu, což je podle zpravodaje Ondřeje Boudy vidět na první pohled.

V dalším krymském městě Sevastopolu třeba hrály prim ruské vlajky a i tam se mluvilo o připojení k Rusku, které má v Sevastopolu základnu své černomořské flotily.

Lidé na ulici byli přesvědčeni, že Kyjev ovládli pravicoví radikálové, kteří na ně budou pořádat pogromy. Jsou prý připraveni bránit své domovy. Kvůli tomu už do čela města dosadili nového starostu a minulý týden požádali o vojenskou pomoc Moskvu.

Janukovyčovy rezidence skrývaly přepych i důkazy o zločinech

Číst článek

Rusko jistý nátlak vytváří – dnes například ruský prezident Vladimir Putin nařídil prověrku bojové pohotovosti vojsk v západním a centrálním Rusku – přesto je zatím Moskva k separatistickým tendencím poměrně opatrná. Ostatně už dříve odmítla Janukovyčovu snahu o rozdělení Ukrajiny.

Celistvost Ukrajiny podporují i další světoví politici. A i předseda krymského parlamentu dnes popřel, že se chystá odtržení Krymu od Ukrajiny.


Zvětšit mapu

Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme