Středočeský a Plzeňský kraj se nemohou shodnout na zrušení vojenského újezdu a rozdělení Brd

Plzeňský a Středočeský kraj se dál přou o budoucnost Brd po zrušení vojenského újezdu. Středočeši původně požadovali, aby celé území připadlo jim. Nově starostové i středočeské hejtmanství navrhují újezd zachovat. Naproti tomu brdské obce v Plzeňském kraji stále trvají na tom, aby byl vojenský újezd po zrušení rozdělen mezi Plzeňský a Středočeský kraj podle historických hranic před vznikem újezdu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenský újezd Brdy čistí od začátku dubna pyrotechnici

Vojenský újezd Brdy čistí od začátku dubna pyrotechnici | Foto: Lukáš Milota

Nejistotu mezi starosty probudila nová vláda, která plán na zrušení vojenského újezdu stáhla z projednávání ve Sněmovně. Kvůli budoucnosti Brd se starostové dotčených obcí v Plzeňském kraji potkali s vedením svého kraje.

„Nebyli jsme iniciátory zrušení vojenského újezdu, armáda nám řekla, že je to nutnost. Navrhli jsme, aby tu vznikla chráněná krajinná oblast,“ zdůrazňuje starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek zvolený za STAN.

Kromě ochrany krajiny chtějí obce zajistit své zdroje pitné vody v Brdech a nutně také protipovodňová opatření.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spory o vojenský újezd v Brdech sleduje reportér Lukáš Milota

„Žádný z brdských starostů nemůže do území vstupovat. Při loňských deštích se Klabava rychle vylila ze svých břehů a my jsme nebyli účinně varováni, nejsou opatření, která by nás ochránila. Voda vytekla ze Středočeského kraje z vojenského újezdu a my jsme takoví rukojmí pohoří a nemůžeme do toho nijak zasahovat,“ připomíná starosta Strašic Jiří Hahner z ODS.

Podle obcí je potřeba budoucnost Brd vyřešit, území teď prý postrádá jakýkoli řád.

„V sobotu a v neděli se ve vojenském újezdu konají závody čtyřkolek, motokrosařů. Stal se z toho prostě Klondike,“ myslí si starosta Borovna Josef Loukota zvolený za nezávislé.

Nový plzeňský hejtman Václav Šlajs z ČSSD zopakoval, že Plzeňský kraj stanovisko obcí podporuje.

„Věřím, že zdravý rozum zvítězí, vojenský újezd bude zrušen, bude vytvořena chráněná krajinná oblast a našim obcím se vrátí jejich historické katastry, o které přišly v roce 1949,“ uvádí Šlajs.

Konec vojenského újezdu Brdy | Foto: Petr Kološ

O tom nechce středočeský hejtman Josef Řihák z ČSSD ani slyšet. Kraj spolu s městem Příbram, pod kterou dnes újezd patří, původně požadovaly, aby celý újezd po zrušení připadl Středočechům. Starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek v tom postrádá logiku.

„Stát se dělí na katastry obcí a vojenské újezdy. Jestliže je zrušen vojenský újezd, musí se rozdělit do katastru obcí. Je nelogické, aby historické katastry, které tady byly před vznikem vojenského újezdu, připadly městu Příbram,“ říká Čížek.

Nově středočeský hejtman Řihák spolu s dalšími obcemi žádají újezd zachovat. Chtějí tak prý ochránit zdroje pitné vody a přírodu. Upozorňují také na nebezpečí nevybuchlé munice a zdůrazňují, že názory plzeňského a středočeského hejtmanství na dělení Brd se liší a zrušení poškodí vztahy mezi kraji.

Starosta středočeských Hořovic Ondřej Vaculík zvolený za ODS se kloní k vyhlášení CHKO, a postoji svého hejtmana Řiháka nerozumí.

„Jeho názor je politický a myslím si, že poslání armády není takové, aby chránila přírodu,“ komentuje to Vaculík.

Starostové podbrdských obcí věří, že poté, kdy si nový ministr obrany Stropnický návrh na zrušení újezdu prostuduje, dostane se zákon k poslancům. Jednat by o něm mohli už na své příští březnové schůzi.

Lukáš Milota Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme