Školám hrozí nedostatek učitelů, kvůli novele zákona jim bude chybět vzdělání

Asi desetina učitelů nebude mít podle novely zákona o pedagogických pracovnících v příštím roce potřebnou kvalifikaci. Někteří zkušení kantoři tak skončí, nebo budou muset začít znovu studovat. Problém to může být hlavně u menších škol.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učitelka Alena Štemberová chce od Marka vědět, jak se nazývají tvary obrazců

Učitelka Alena Štemberová chce od Marka vědět, jak se nazývají tvary obrazců | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Michaela Lantová vystudovala na pedagogické fakultě učitelství pro první stupeň. Na malé škole v Martínkovicích nedaleko polských hranic ale už delší dobu musí učit i na druhém stupni. Jiná možnost není, o výuku se totiž stará jen s pěti dalšími kolegy.

Brzy tak bude řešit dilema. Buď si doplní vzdělání, nebo může přijít o práci. „Nerada bych pokračovala v dalším studiu, ale pokud to jinak nepůjde, tak proto, abych si mohla zachovat práci, budu muset něco obětovat,“ smířila se Michaela Lantová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Základní školu v Martínkovicích navštívil Václav Plecháček

Podobně je na tom i Naďa Bláhová. Téměř ze dne na den nahradila kolegyni angličtinářku, ovšem také má vystudované pouze učitelství pro první stupeň.

Podle ní je přitom další studium zbytečné. „To samé jsem vystudovala v rámci prvního stupně a metody, jak vyučovat tento jazyk, jsou pořád stejné,“ říká učitelka. Přesto je i ona ochotná si kvůli práci kvalifikaci doplnit.

Způsobí tak ale komplikace svým kolegům. Nemá ji kdo zastoupit. „Já bych to zvládala dobře, byla bych na cestách. Ale jak by to zvládali kolegové? Bylo by to mnohem horší,“ odpovídá si Naďa Bláhová.

Ministerstvo školství zjistí, kolika učitelům chybí potřebné vzdělání

Číst článek

Její slova potvrzuje i ředitelka školy Naděžda Bláhová. „Mám tři pedagogy, kteří by si museli doplnit vzdělání. Když bude studovat, tak v té škole bude chybět. Jak já zajistím výuku?“ ptá se ředitelka.

Ředitelce základní školy v Martínkovicích a řadě jejích kolegů po celé republice tak nezbývá než doufat, že ministerstvo rozšíří dosavadní vyjímku. Ta se zatím vztahuje jen na pedagogy, kterým bude v příštím roce 60 let a mají minimálně patnáctiletou praxi.

Václav Plecháček, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme