Odpůrci hydraulického štěpení věří, že spornou metodu těžby plynu zakáže v Česku zákon

Je to vyhraná bitva, ale válka je teprve před námi. To říkají odpůrci těžby břidlicových plynů pomocí hydraulického štěpení. Termín se stal na východě Čech známým před dvěma lety, kdy o povolení k průzkumu ložisek požádali první těžaři. Po dvou letech je takřka jisté, že těžaři povolení nedostanou. Ochránci životního prostředí ale chtějí, aby problematickou technologii zakázal v České republice zákon.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrt na těžbu břidlicového plynu v Pensylvánii

Vrt na těžbu břidlicového plynu v Pensylvánii | Foto: GNU Free Documentation Licence, Version 1.3, Ruhrfisch

Těžaři chtěli zkoumat na východě Čech ložiska plynu uloženého na Broumovsku, Náchodsku, Trutnovsku nebo Hradecku. Ministerstvo životního prostředí ale žádosti postupně zamítlo.

Podle Jiřího Malíka z koalice odpůrců štěpení STOP HF se těžařské firmy zajímají v celém Česku o území, kde žije kolem milionu lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Těžba plynu hydraulickým štěpením by mohla být zakázaná zákonem. Více reportér Jiří Fremuth

„Zhruba se to týká odhadem deseti dvaceti procent státu. Takže si myslím, že je to potřeba řešit nějakou legislativou. Současná legislativa je slabá vůči těmto metodám a už dva roky požadujeme zákon na zákaz těchto nebezpečných metod,“ říká Malík.

Podle odpůrců má frakční štěpení 13 negativních dopadů na životní prostředí, od znečištění vody a vzduchu až po zábor zemědělské půdy nebo enormní nárůst těžké dopravy. Naopak těžaři mluví o potřebě hledání nových zdrojů fosilních paliv a ekologická rizika odmítají.

Pod petici pro zákaz hydraulického štěpení se už podepsalo 35 tisíc lidí a do svého programového prohlášení ho zahrnula i nová vláda, která má ve sněmovně dostatečnou podporu.

„Pokud je to v textu programového prohlášení vlády, které bylo schváleno všemi 111 poslanci, tak politická podpora je minimálně trojkoaliční,“ věří starosta Náchoda a poslanec Jan Birke z ČSSD.

Grafické schéma způsobu těžby břidlicového plynu | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme