Od baroka až po současnost. V Liberci se otevírá nejmodernější česká galerie

V bývalých libereckých městských lázních se dnes otevírá nejmodernější galerie v Česku. Chlubí se skvělým nasvícením obrazů i židlemi, které jsou už 40 let špičkou mezi designovým nábytkem. Ve zrekonstruovaných sálech na návštěvníky čeká výtvarné umění od doby baroka až po současnost, výstava o plavání a koupání nebo třeba mluvící expozice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městské lázně v Liberci se proměnily na galerii

Městské lázně v Liberci se proměnily na galerii | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Výstava Plavci je tou první, která návštěvníky nová galerie přivítá. Proč právě ta, vysvětluje ředitel galerie Jan Randáček.

„My jsme se rozhodli, že asi nejvýhodnější bude udělat výstavu tematickou. A to téma se tady samozřejmě nabízelo - jsme v lázních, takže výstava o plavání, koupání.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Co všechno nabídne nová galerie v Liberci, zjišťovala reportérka Šárka Škapiková

V moderních prostorách novotou vonící galerie uvidí návštěvníci víc, než v bývalé oblastní galerii u libereckého zámečku. V lázních je víc prostoru pro stálé expozice od doby baroka po současnost i pro krátkodobé výstavy.

Nově se nebude galerie zaměřovat jen na malbu a plastiky, ale také třeba na architekturu. Připravuje se také interaktivní expozice. Všechny vystavené exponáty uvidí v nové galerii návštěvníci v lepším světle, a to doslova.

„My jsme jediná galerie v Česku a jedna z mála v Evropě, která má celé osvětlení z LED diodových světel. To je teď velký trend, který se používá k nasvětlování výstav i stálých expozic. Je šetrnější k uměleckým dílům a nabízí také lepší vnímání toho obrazu,“ popisuje Jan Randáček.

Návštěvníci si pohoví v židlích, které má i americký Kongres

Oko návštěvníků potěší v lázních nejen výstavy, ale také samotný prostor a vybavení sálů. Kromě světel a moderních ateliérových oken, nasvícených podhledů nebo průhledných podlah si mohou lidé udělat pohodlí v židlích, které jsou už 40 let vyhlášeným uměleckým kouskem.

„Nakonec se nám podařilo vybrat židle, které se používají třeba v knihovně Kongresu USA nebo v chrámu svatého Petra. Tam jich tedy mají dva tisíce, my jich máme jen dvě stě, ale jsou to ty samé židle,“ objasňuje Jan Randáček.

A lázně nabídnou ještě další příjemné a hlavně pohodlné novinky. „Na každém patře jsou golfky, protože když jdete s malým dítětem, po chvíli už jste unavení a nechcete ho nosit v náručí. Jsou tady i židličky pro seniory, které si můžou přenášet,“ dodává ředitel galerie.

Městské lázně v Liberci se proměnily na galerii, bývalá bazénová hala | Foto: Tomáš Mařas

Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme