Jen málo z dědictví po sovětské armádě se v Milovicích využívá

Milovice na Nymbursku patří k symbolům více než dvacetileté sovětské okupace Československa. Sídlilo tam velitelství všech jednotek rozmístěných na československém území a ve vojenském prostoru pobývalo kolem 70 tisíc sovětských vojáků a rodin důstojníků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V bývalém vojenském prostoru v Milovicích začala demolice 43 hangárů

V bývalém vojenském prostoru v Milovicích začala demolice 43 hangárů | Zdroj: ČTK

Na konci února 1991 odletěly z místního letiště Boží Dar poslední sovětské stíhačky, o několik měsíců později pak odešli poslední vojáci. Stopy po přítomnosti sovětské armády jsou ale v Milovicích patrné i po 23 letech. Využít se tento odkaz daří jen částečně.

Nádraží v Milovicích mělo až do června 1991 každodenní vlakové spojení s Moskvou. „Probíhalo velkolepé loučení a oslavy příjezdů, odjezdů. Tady všude visely transparenty podaných rukou ČSSR, SSSR. Hesla visela po celém městě, takže určitě si to pamatuji. I na nápis Se Sovětským svazem na věčné časy,“ vzpomíná Miroslava Dlouhá z městského úřadu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do Milovic zamířil reportér Jaroslav Skalický

Milovická radnice se před časem přestěhovala do bývalého domu sovětských oficírů.

„Jednalo se v podstatě o celkovou přestavbu části budovy. V této budově sídlilo ještě divadlo s kapacitou 600 míst, což je na zdejší region také unikátní. Je v zdevastovaném stavu, ale zvažuje se rekonstrukce a bude se dále užívat,“ dodává úřednice.

A dokonce i nová škola vznikla přebudováním té sovětské. „Začalo se vyučovat od 1. ledna 2014, ale v rekonstrukci se nadále pokračuje. Je plánovaná s kapacitou 1600 žáků,“ přibližuje Miroslava Dlouhá.

Opravené domy i zchátralé paneláky

Milovice jsou městem kontrastů. Na jedné straně zrekonstruované obytné domy, které září barvami, kousek od nich opuštěná skladiště, kasárenské budovy a paneláky, kde bydleli důstojníci s rodinami. Většinou zůstaly jen holé stěny.

„Kompletní vybavení tady bylo, než to naši lidé rozebrali, rozřezali, prodali do kovošrotu a tak dále. To, co tady vidíme, pochopitelně nebylo v takovém stavu v roce 1991, když odsud Rusové odcházeli,“ vysvětluje badatel Aleš Kubeš.

Stojí před budovami, které sloužily jako velitelství střední skupiny sovětských vojsk v Československu. Od té doby vše značně zchátralo, okna jsou bez skel, ve sklepě se nahromadila spousta nepořádku. Většinou jde o zbytky nábytku, mezi nimi ale leží i láhev od ruské vodky.

V Milovicích se začalo s bouráním více než 350 zchátralých objektů | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Zvláštní kapitolou je letiště Boží Dar. V jeho okolí to vypadá jako ve válečné zóně. Spousta paneláků je už zbouraná, z kusů betonu vyčuhují pruty ocelové výztuže. Teď jdou k zemi letecké úly, jak se říká úkrytům pro letadla. Po jejich demolici by tam měla vzniknout průmyslová zóna.

„Územní plán s tím zatím do budoucna počítá. To, že letiště je svým způsobem průmyslová stavba, byť tedy dopravní, asi všemu nahrává. Připravenost z naší strany, je snaha to co nejdřív mít. Milovice jako město tomu dávají důležitý podklad, což je územní plán. Za pár let,“ ujišťuje Lukáš Zach, ředitel investorské firmy RP Mladá.

Soukromá firma má bývalý vojenský prostor pronajatý na 40 let od Středočeského kraje, areál letiště pak na 25 let. Do konce roku zbořit přes 350 zdevastovaných objektů. Stát zůstane jen jeden velký hangár, který ministerstvo nedávno prohlásilo za národní kulturní památku.


Zvětšit mapu

Jaroslav Skalický, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme