Spor mezi Ruskem a Ukrajinou je cítit i v Karlových Varech, problémy prý nejsou

Ukrajinskou krizi sledují s obavami Ukrajinci i Rusové v Česku. Vidět je to také v Karlových Varech, kde se oba národy potkávají velmi často.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karlovy Vary

Karlovy Vary | Foto: Zdeněk Trnka | Zdroj: Český rozhlas

Na Krymu jsou jejich národy na pokraji války, v Karlových Varech společně korzují, navštěvují stejné restaurace, bydlí ve stejných hotelích. Řeč je o Rusech a Ukrajincích v českém lázeňském městě. Zdá se, že tady oba národy žijí vedle sebe bez jediného problému a výčitek.

„Společně sedíme, jíme i hovoříme, žádná agrese mezi námi nepanuje,“ říká Natalyja s manželem, kteří do Kalových Varů přiletěli z Moskvy. Oba jsou zajedno.

„Doufáme, že vše bude co nejdříve v pořádku, hlavně bez krve a ruských vojsk,“ říkají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vztahy mezi Rusy a Ukrajinci mapovala Andrea Strohmaierová

Lázeňští hosté se prochází po kolonádě a pijí zdejší léčivé prameny. Občas se zastaví a horlivě diskutují. O politice to ale není. Obdivují památky.

Například jako jedna rodina z Ukrajiny. Přijeli sem za synem, který úspěšně dokončil fakultu v Praze. Boris Černyj při reakci na vojsko na Krymu říká: je to katastrofa.

„Takhle se starší bratr rozhodně nechová, Putin slíbil Ukrajinu chránit a teď ji ničí,“ myslí si.

Doufá, že ruský prezident dostane rozum. „Je důležité, aby Putin svým rozhodnutím neudělal velkou chybu a Rusku ostudu.“

Syn Andrej si chování ruského prezidenta vysvětluje jednoduše.

„Bojí se toho, že virus myšlenky svobodného člověka se posune dál na Rusko,“ je přesvědčený Andrej.

Další manželský pár je ukázkou toho, jak spolu dva národy můžou žít bez jediného problému a násilí. Paní je Ukrajinka, manžel Rus.

„Máme rádi Ukrajinu. Já jsem tam studoval a mám v zemi mnoho přátel. Situaci, která tam panuje proto pečlivě sleduji,“ hovoří muž.

Zato paní Ludmilu z Ukrajiny poslání vojsk na Krym hodně rozzlobilo.

„Krym patří Ukrajině a tak to musí zůstat. To, co udělal Putin, je hodně špatné,“ hovoří naštvaně.

Vášně krotí její manžel Boris. Upozorňuje manželku, aby tolik nekřičela. Shodli se ale na jednom: při pobytu v Karlových Varech na žádný problém mezi Ukrajinci a Rusy nenarazili.

Andrea Strohmaierová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme