Svléknout do naha a obléct se do žluté. I tak vypadá návštěva u reaktoru v Dukovanech

Do reaktorového sálu Jaderné elektrárny Dukovany se člověk jen tak nepodívá. I novináři se do něj dostanou jen zcela výjimečně. Dnes se jim ale taková příležitost naskytla, přibližně po deseti letech. Na krátkou prohlídku se vydal i redaktor ČRo Michal Malý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderné palivo

Jaderné palivo | Foto: ČEZ

Návštěva reaktorového sálu začíná šatnami. Každý se tu musí svléknout do naha. A pravidla jsou nastavená pro všechny stejně - od uklízeček až po operátory.

„Kompletně se převlečou do oblečení žluté barvy i s ponožkami žluté barvy, trenýrkami žluté barvy a podprsenkami žluté barvy, pokud jde o ženu,“ přibližuje mluvčí elektrárny Petr Spilka.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Jaderné elektrárně Dukovany natáčel redaktor Michal Malý

„Tady je hranice kontrolovaného pásma, tu nebudeme překračovat bez návleku,“ upozorňuje nás zaměstnankyně elektrárny.

Ten kdo vstupuje do reaktorového sálu, musí dostat také dozimetr, který ukazuje, jakou dávku ionizujícího záření si od reaktoru při odchodu odnese.

Odložíme si helmy, odložíme si teplé věci a nezapomeneme si vzít kartičku exkurze,“ pokračují instrukce. To už se z místnosti s dozimetry prochází pancéřovými dveřmi do obrovské haly s podlahou z leštěného nerezu.

Zaměstnanci elektrárny reaktorovému sálu s nadsázkou přezdívají kotelna. „Aktivní zóna je zhruba 12 metrů pod našimi nohami, tam probíhá vlastní štěpení,“ vysvětluje Petr Spilka.

Na cestě zpět musí všichni zkontrolovat svůj dozimetr, projít opět několika turnikety a nezbytná je také kontrola povrchu celého těla.

„Probíhá měření, přistupte prosím. Povrchová kontaminace nebyla zjištěna, pokračujte,“ ozývá se na závěr z reproduktoru.

Jaderná elektrárna Dukovany přečká zemětřesení i povodně | Foto: Michal Malý

Michal Malý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme