Od jablonecké teplárny se odpojují další lidé. Centrální soustavě tak hrozí problémy

Obyvatelé Jablonce nad Nisou se dál odpojují od centrálního vytápění a budují si v domech vlastní kotelny. Tím mohou ušetřit za energie až polovinu peněz. Přestože město odkoupilo teplárnu a cenu snížilo, lidem se zdá centrální teplo pořád nevýhodné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Topení - regulace teploty

Topení - regulace teploty | Foto: Ladislav Bába

Debatu obyvatel s vedením Jablonecké energetické a členy radnice provázejí velké emoce. Teplárna se setkává s lidmi pravidelně a chce jim vysvětlit, jaká je cesta jabloneckého vytápění do budoucna.

Od nového roku je centrální teplo levnější, už nestojí nejvíc v republice. I tak se ale zdá mnoha lidem 689 korun za gigajoul moc. A hlavně jim vadí, že je to cena bez záruky. O garanci mluví teplárna neurčitě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Debatu o cenách tepla sledovala v Jablonci reportérka Šárka Škapiková

„Tady jste vykalkulovali nějakou cenu a nejste schopní, jak jsem teď pochopil, mi garantovat nějakou cenu déle než rok dva. To není garance. Co těm lidem mám říct? Co pro nás uděláte, abychom neodešli?“ ptá se například zástupce jednoho z bytových družstev.

O odpojení od centrálního vytápění uvažují asi tři tisícovky domácností. Díky domácí kotelně je může vyjít gigajoul na 450 korun, což je o třetinu míň. Navíc lidé mají za to, že budoucnost Jablonecké energetické je právě díky ubývajícím zákazníkům a zatím neschváleným dotacím nejistá.

„Jsou tam samozřejmě úvahy vlastníka firmy jako akcionáře, kterým je aktuálně statutární město, jestli udrží tuhle cenu, která je predikovaná, nebo jestli tam bude jiný hospodářský výsledek,“ reaguje ředitel Jablonecké energetické Petr Spilka.

A primátor Petr Beitl z ODS dodává, že s dotací do 100 milionů od státu může teplárna de facto počítat. „To nejsou věci, které by byly postavené na nějakém tenkém ledě. To jsou všechno predikované věci a my víme, že ta ambice a ta pravděpodobnost je tam velmi vysoká.“

Firma obavy z rozpadu soustavy odmítá

Tím, že je už teď odběratelů málo a další se ještě chtějí odpojovat, bojí se někteří úplného rozpadu centrální soustavy vytápění.

„Každý, kdo bude mít šanci, se samozřejmě bude odpojovat a tohle všechno se zhroutí,“ podotýká jeden z jabloneckých obyvatel.

Takový scénář Jablonecká energetická odmítá, vedení města a společnosti to prý nikdy nedopustí.

Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme