V Rudolfinu vystoupí s Českou filharmonií slavná francouzská pianistka Héléne Grimaud

V pražském Rudolfinu ode dneška do pátku koncertuje nejvýraznější pianistka současnosti Héléne Grimaud. Francouzská umělkyně se do Prahy vrací po 15 letech. Vystoupí s Českou filharmonií, kterou si sama vybrala pro své provedení Brahmsova prvního klavírního koncertu. Dirigentem bude Jiří Bělohlávek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rudolfinum

Rudolfinum | Foto: Petr Veber | Zdroj: Český rozhlas

Čtyřiačtyřicetiletá Grimaud v Praze vystoupila už třikrát. Při své poslední návštěvě v roce 2007 měla výhrady k intonaci koncertního křídla, ale vedení festivalu Pražský podzim jí údajně nechtělo vyhovět, proto své vystoupení zrušila. Českou filharmonii oslovila sama.

„Héléne Grimaud si vybrala Českou filharmonii jako svůj doprovodný orchestr, nebo svého partnera pro koncert v Berlíně, který bude v neděli. Od toho se odvinulo to, že přijala naše pozvání na předcházející koncerty do Prahy,“ potvrzuje šéfdirigent Jiří Bělohlávek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o pražských koncertech Héléne Grimaud zjišťovala redaktorka Markéta Kaňková


Koncert, který se Grimaud chystá přednést českému publiku, patří podle Jiřího Bělohlávka k nejtěžším kusům klavírní literatury.

„Héléne Grimaud vystoupí s Brahmsovým prvním koncertem v D moll, to je jeden z prubířských kamenů pianistů. A je to jeden z vrcholů pianistické koncertantní literatury,“ přibližuje šéfdirigent České filharmonie.

Héléne Grimaud není jen vynikající pianistkou, ale všestrannou osobností. Věnuje se ochraně lidských práv a přírody a známá je i svou snahou o záchranu kanadských vlků.

Markéta Kaňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme