Česká vláda posílá na Ukrajinu letadlo, přiveze další zraněné

Do Kyjeva odletěl další letecký speciál pro zraněné ukrajinské demonstranty. O 10 až 15 pacientů se budou v rámci humanitárního programu Medevac starat lékaři ve Všeobecné fakultní nemocnici a ve Fakultní nemocnici Motol.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přílet leteckého speciálu z Ukrajiny se zraněnými

Přílet leteckého speciálu z Ukrajiny se zraněnými | Foto: Filip Jandourek

V záloze má být připravena i Ústřední vojenská nemocnice, řekl po jednání ministrů premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD:

„Na tu druhou část vyčlenilo ministerstvo vnitra částku 8,5 milionu korun. Chci připomenout, že na první část již byla vyčleněna částka v rozsahu 10 milionů korun.“

„Česká republika poskytne léčbu dalším 10 až 15 ukrajinským občanům, kteří tuto léčbu naléhavě potřebují,“ dodal Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview Radiožurnálu byl ředitel odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Tomáš Haišman

Na místě je vybírají pracovníci humanitární organizace Člověk v tísni.

První skupinu 27 zraněných převezly z Ukrajiny minulý týden dva armádní speciály. Všichni pacienti zatím v Česku zůstávají na doléčení.

„Jedna věc je propuštění z nemocnice a druhá je jakési ambulantní doléčení, které ve spolupráci s námi poskytuje Česká katolická charita,“ uvedl ředitel odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Tomáš Haišman.

Humanitární program MEDEVAC je určený lidem z válkou postižených oblastí, kterým není možné zajistit léčení v místních podmínkách. Léčbu pacientů hradí ministerstvo vnitra.

S léčením ukrajinských demonstrantů pomáhalo i sousední Polsko, které už s akcí skončilo. Další speciál zatím neplánuje vyslat ani Česká republika.

O postoji k Ukrajině bude dnes jednat mimořádný summit EU, kterého se zúčastní i Sobotka. Jak řekl, Česko je připravené podpořit především odsouzení ruské intervence na Krymu, požadavek na stažení ruských jednotek a podporu ukrajinské vládě.

Na letištní ploše čekaly na přílet Airbusu sanitky | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Milan Kopp, Věra Pfeifferová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme