Odpůrci venezuelské vlády dál protestují v ulicích. Při demonstracích zemřelo už 21 lidí

Protivládní demonstrace ve Venezuele nekončí. Opoziční manifestaci v Caracasu přišly podpořit tisíce odpůrců vlády prezidenta Madura, mezi nimi studenti i další nespokojení lidé. Vláda nasadila stovky policistů včetně speciálních jednotek, demonstrace totiž podle úřadů nebyla povolená.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty ve Venezuele nekončí

Protesty ve Venezuele nekončí | Zdroj: Reuters

Demonstrace byla hlučná, hrnce a pánvičky jsou tradičním výrazem protestu ve španělsky mluvících zemích, poslední dobou hlavně ve Venezuele. Někdy dokonce lidé pouští i nahrané tlučení z mobilů.

Prázdné hrnce symbolizují jeden ze spouštěčů vln protestů - nedostatek zboží v obchodech a velké zdražování. Lidem často chybí základní potraviny jako mléko, máslo nebo mouka. Podle demonstrantů je viníkem této situace socialistická vláda.

Opoziční předák Henrique Capriles žádal nespokojené občany, aby se zdrželi násilí. Některé radikální skupiny totiž vyvolávají potyčky s policií. Venezuelská ombudsmanka potvrdila, že při protestech v posledních třech týdnech zemřelo 21 lidí.

Na stůl dostala už 44 obvinění ze kterých vyplývá, že policie zneužívá svou moc a týrá lidi zadržené při demonstracích. Úřad veřejného ochránce práv se tímto problémem opravdu začal zabývat, na výsledek vyšetřování si ale ještě musíme počkat.

Prezident Nicolás Maduro obviňuje své politické odpůrce z pokusu o převrat. Opoziční vůdci ale odmítají jeho nabídku mírového dialogu. Požadují nejdřív propuštění demonstrantů, které policie v posledních týdnech zadržela.

Za pokusem o převrat podle něj stojí i panamská vláda, proto s ní přerušil styky a ze země vyhostil i její diplomaty.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme