Hledané malajsijské letadlo zřejmě těsně před zmizením změnilo kurz

Ztracené letadlo společnosti Malaysia Airlines možná změnilo při přeletu nad Jihočínským mořem kurz. Napovídají tomu snímky z vojenských radarů malajsijského letectva. Objevují se proto spekulace, že se piloti chtěli vrátit zpět do Malajsie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po ztraceném boeingu pátrají týmy z 12 zemí

Po ztraceném boeingu pátrají týmy z 12 zemí | Zdroj: Reuters

Boeing 777 mířící z Kuala Lumpuru do Pekingu zmizel dispečerům asi po tři čtvrtě hodině letu minulý týden v pátek. Zatím dál není zcela jasné, zda se dostalo do potíží, případně to, proč nevyslalo žádný nouzový signál.

„Co se s letadlem stalo, se snaží zjistit CIA, FBI i naši malajsijští kolegové. Je to pořád záhada, a to dost znepokojivá. Zatím bych nevylučoval ani možnost, že šlo o teroristický útok,“ řekl šéf americké CIA John Brennan.

Přehrát

00:00 / 00:00

Možné příčiny zmizení malajsijského letadla rozbíral na Radiožurnálu letecký publicista Martin Salajka

Záchranáři pátrají po troskách letadla a dalších stopách už pátý den, zatím bez výsledku. Nové informace ohledně letové dráhy stroje by je mohly nasměrovat do správné oblasti.

„Pátrací akci jsme rozšířili do dvou oblastí. Prohledáváme území o rozloze 27 tisíc čtverečních námořních mil. Necelá polovina z této plochy se nachází v Malackém průlivu, zbytek v Jihočínském moři. Do operace je teď zapojených 42 letadel a 39 lodí. Hledání boeingu se aktuálně účastní týmy z 12 zemí, čerstvě se přidaly Indie, Japonsko a Brunej,“ shrnul nejnovější informace malajsijský ministr dopravy Hishammuddin Hussain.

Mapa se zakreslenou dráhou letu a možným místem dopadu ztraceného boeingu | Foto: Reuters

S hledáním záhadně zmizelého letadla pomáhá prostřednictvím internetu i zhruba 600 tisíc dobrovolníků. Na výzvu americké společnosti DigitalGlobe, která provozuje satelitní systém, prověřují tisíce záběrů z družic.

Mobily pasažérů prý zvoní. Podle odborníků je to nejspíš fáma

Kolem zmizení letadla s 239 lidmi se šíří řada spekulací a konspiračních teorií. Objevila se třeba informace o tom, že mobily cestujících zvoní, respektive nehlásí, že jsou nedostupné, když se na ně příbuzní snaží dovolat. Experti ale tvrdí, že to nic neznamená.

„Jsou jenom dvě možnosti - buďto někdo něco tají a na telefony se opravdu dá dovolat, ale potom už někdo musí vědět, kde ty trosky nebo samotné letadlo jsou. Pokud se totiž na telefon dá dovolat a zvoní, pak se dá lokalizovat a dá se lokalizovat i zbytek letadla, takže jedno vylučuje druhé,“ upozorňuje šéfredaktor serveru technet.cz Jan Kužník.

Lidé na letišti v Kuala Lumpuru píší vzkazy pro pasažéry z boeingu a jejich příbuzné | Foto: Reuters

Vyšetřovatelé stále pracují s několika verzemi případu včetně mechanického selhání, chyby pilota, sabotáže nebo terorismu.

„Je velmi pravděpodobné, že tím, že nebyly vyslány žádné signály, to byla nějaká náhlá tragédie typu sestřelení raketou. Prostě něco, co trvalo malinkatý okamžik a zničilo to všechny systémy,“ usuzuje letecký publicista Martin Salajka.

Interpol mezitím uvedl, že za zmizení letounu nejspíš nemohla dvojice Íránců, kteří se dostali na palubu s ukradenými pasy. Podle vyšetřovatelů cestovali do Evropy, kde chtěli získat politický azyl.

Pátrání po zmizelém letadle Malaysia Airlines | Foto: ČTK

Martin Hromádka, Pavlína Nečásková, Tea Turková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme