Loděnice ve Štětí se chce stát součástí centra vodních sportů v Račicích, ke sportu láká i děti

Vytopená loděnice ve Štětí se chce stát součástí vznikajícího národního olympijského centra vodních sportů v Račicích na Litoměřicku. Propojit dvě obce by měla lávka přes Labe, kterou vymysleli architekti olympijského výboru. Ta vedle cyklistů poslouží i dětem z Hněvic, které se dostanou do školy pěšky a nebudou muset jezdit autobusem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Světový pohár v kanoistice, ICF Canoe Sprint World Cup Račice 2011.

Světový pohár v kanoistice, ICF Canoe Sprint World Cup Račice 2011. | Foto: Filip Jandourek

"Po povodních to vypadalo tak, že nám popadaly stropy a narušilo to statiku, takže velká část loděnice šla k zemi,“ říká Michal Kurfirst, jeden z otců myšlenky nové loděnice ve Štětí na Břehu Labe, kde se stále pracuje na opravách a pomalu chystá zázemí veslařům, kanoistům a jachtařům pro příští sezónu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Štětí a Račicích natáčela redaktorka Iva Zítková

Spolu s dalšími kolegy od vody se rozhodli, že když už opravy, tak pořádné.

„Areál štětské loděnice bychom chtěli propojit s dva kilometry vzdáleném národním olympijským centrem vodních sportů. Reprezentanty bychom chtěli přitáhnout sem do města, do škol a k nám na plato. Sportovní vzory nabídnout dětem a trochu rozsportovat region,“ plánuje Kurfirst.

Architekti olympijského svazu tak přišli s návrhem lávky, která by spojila oba břehy Labe a cyklostezkou, která by vedla ze Štětí až do Račic. Pomoct by tak zároveň mohla i obyvatelům Hněvic, kteří by se přímo do Štětí dostali pohodlně a rychle pěšky. Hlavní myšlenkou je ale spojit vrcholový a rekreační sport a podpořit v něm děti.

„Chtěli bychom tímto způsobem mládežnické sportování u nás v Ústeckém kraji skrze tento náš pilotní projekt uchopit jiným způsobem. Trošku zvednout úroveň rozsportovanosti nebo rozhejbanosti našich dětí," vysvětluje Kurfirst.

Celý nápad proto uvítal i ředitel třetí základní školy Ostrovní ve Štětí Václav Hladík, který už teď připravuje sportovní družiny. Areál by děti podle něj určitě využívaly:

Světový pohár v kanoistice, ICF Canoe Sprint World Cup Račice 2011. | Foto: Filip Jandourek

„Pokud se nám v tom bude dařit a věřím, že bude, tak nebudeme jedinou školou, která by to takhle používala. A pokud budou mít na jiných školách mladé perspektivní pracovníky, kteří budou mít o sport zájem, že půjdou v našich šlépějích dál.“

Projektu velmi věří i stříbrný olympijský medailista, veslař Václav Chalupa: „Když už vlastně blízko Štětí a klubu vodních sportů je takový areál jako jsou Radčice, dráha, kde se konají světové poháry a mistrovství světa, tak si myslím, že je to úžasný nápad. Doufejme, že se to podaří.“

Klub vodních sportů Štětí a Sport centrum Račice chtějí získat peníze od kraje, ministerstva školství i evropské dotace. Velká část prací by pak mohla být hotová do roku 2017, kdy se v Račicích bude konat mistrovství světa v rychlostní kanoistice.

Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme