Viktorii Plzeň v Lyonu respektují, fotbalisty českého týmu ale prakticky neznají

Fotbalisté Viktorie Plzeň se chystají ve francouzském Lyonu k prvnímu zápasu osmifinále Evropské ligy. Rémi Garde, trenér Olympique Lyon, ještě před několika dny neznal jméno jediného fotbalisty Viktorie Plzeň.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalový Lyon

Fotbalový Lyon | Foto: Jan Šmíd | Zdroj: Český rozhlas

Mohlo by to působit jako arogance, ale plzeňský tým opravdu žádnou hvězdu - alespoň podle Francouzů - nemá. O to víc by však mohli fotbalisté západočeského týmu ve městě gastronomie překvapit.

Když se řekne Lyon, tak každému ve Francii se okamžitě vybaví bouchon. Tento typ bistra, v němž není kvůli malému prostoru k hnutí, město proslavil.

Samozřejmě Lyon je městem světla, mostů, nádherných fresek na zdech mnoha domů, ale bouchon je bouchon.

„Nedávno tady byl Umtiti, který hraje za Olympique Lyon, chodili sem pravidelně Anderson a Juninho,“ říká Joseph Viola, majitel bouchounu Daniel et Denise. Lyon, to je ale především fotbal.

Proslulý lyonský fotbalový stadion Gerland je svým způsobem staříček. Bez ohledu na jeho stáří sem ale lidé chodí rádi, atmosféra je tu úžasná, na ligu je plno.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Lyonu natáčel před utkáním Evropské ligy proti Plzni zpravodaj ČRo ve Francii Jan Šmíd

A člen nejužšího vedení klubu a poradce prezidenta Bernard Lacombe očekává, že lidé přijdou i na Plzeň. „Určitě bude plno, Plzeň je dobré mužstvo!“

Soupeře Lyonu znají i místní fanoušci. Třeba právník Francois. „Jestli znám Plzeň? Samozřejmě. Jsou tam Češi i Slováci, vyřadili Šachtar, takže to musí být dobré mužstvo, skončili třetí v Lize mistrů (ve skupině).“

A příznivec Lyonu si vzpomněl i na jednoho konkrétního plzeňského hráče. „Horváth,“ dodal právník Francois a jmenoval ještě několik dalších českých fotbalistů. „Němeček, Plašil, Milan Baroš.“

Lyon je sympatické město a samotní fotbalisté domácího týmu mluví o svém plzeňském protivníkovi s respektem. A mnozí mají hezké vzpomínky i na své bývalé spoluhráče.

Bafétimbi Gomis je možná nejznámějším hráčem Lyonu v současnosti. A kdo je pro něj nejlepší český fotbalista? „Určitě Marek Heinz,“ směje se útočník Lyonu.

Trenér Remi Garde, který hrál dokonce za reprezentační tým Francie, má z plzeňského týmu respekt. Viděl třeba téměř celý druhý poločas zápasu Viktorie v Doněcku. Jednou otázkou ho ale zaskočíte. „Bohužel, neznám jmenovitě žádného hráče Plzně,“ přiznal kouč Lyonu.

A jakou taktiku by měli zvolit fotbalisté Plzně ve městě světla, aby se z ochozů ozýval pískot na znamení nespokojenosti s hrou domácích? Něco v duchu lyonských tradic. Měli by pozorně bránit a vytvořit před vlastní šestnáctkou pořádný špunt - tedy bouchon.

Jan Šmíd, Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme