Při střetech v Charkově zemřeli dva lidé, podle Kyjeva podněcuje demonstranty Kreml

Situace na Ukrajině se den před krymským referendem zostřuje. Při nočním konfliktu v Charkově zemřeli dva lidé a pět dalších bylo zraněno. Podle informací ukrajinských médií jsou oběti ukrajinští aktivisté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konflikt dvou radikálních pro- a protiruských skupin začal už v pátek večer a vyvrcholil, když skupina proruských aktivistů napadla kancelář, ve které se zabarikádovali členové ukrajinské strany Pravý sektor.

Na místě zaznělo i několik výstřelů. Dva lidé ze skupiny ukrajinských radikálů zemřeli a další lidé – včetně jednoho policisty – byli zraněni.

„Myslíme si, že to byla provokace, kterou zorganizovaly ruské tajné služby,“ tvrdil jeden z členů z kyjevské centrály strany Pravý sektor.

Proti okupaci Krymu demonstrují lidé v Rusku i v České republice

Číst článek

Podobně se k těmto násilnostem staví i ukrajinské úřady, „agenty Kremlu“ z podněcování násilí obvinil i úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov.

„Vy stejně jako my víte, kdo organizuje masové protesty na východě Ukrajiny. Jsou to agenti Kremlu, kdo je organizuje a financuje, kdo způsobuje, že jsou vražděni lidé," prohlásil Turčynov v parlamentu, jehož je předsedou.

Podle ukrajinského ministra zahraničí Andrije Dešici se však Kyjev vyprovokovat nenechá.

Úřady charkovský incident vyšetřují jako běžný kriminální čin. Policie v Charkově hledá mikrobus, který měl být na místě i během předchozích údajných provokací.

Představitelé Ukrajiny se obávají, že by případný radikálnější zásah mohl být pro Rusy záminkou, aby na východě země postupovali stejně jako na Krymu. Angažmá své armády tam Rusko vysvětlovalo tak, že vyslyšelo volání ohrožené ruské menšiny.

I Charkov patří k tradičně prorusky orientovaným oblastem. Proruští radikálové tam chystají na neděli vlastní referendum, ve kterém se chtějí vyslovit pro federalizaci země.

Napětí na Ukrajině před referendem na Krymu roste. Lidé ale chtějí mírové řešení

Číst článek

Moskva dnes na incident v Charkově reagovala výzvou Ukrajině, aby postavila nacionalistické skupiny mimo zákon. „Banderovské skupiny na Ukrajině by měly být postaveny mimo zákon kvůli podněcování nenávisti mezi národy,“ napsal na Twitteru zmocněnec ministerstva zahraničí pro lidská práva Konstantin Dolgov.

„Nikdo nezbavil Ukrajinu jejích závazků, pokud jde o boj proti rasismu, rasové diskriminaci a xenofobii. Tyto závazky se musejí plnit,“ dodal.


Zvětšit mapu

ČTK, Jaromír Marek, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme