Češi bodují na budapešťském gastronomickém festivalu s jedlými etiketami
Do Budapešti se kromě lázní často jezdí i za tradiční maďarskou kuchyní. V těchto dnech si milovníci jídla přišli na své, konkrétně na budapešťském gastronomickém festivalu. Zaujali tam i čeští vystavovatelé. A to například i jedlými nálepkami na chléb.
Mezinárodní gastronomická burza, veletrh a prohlídka všeho, co s dobrými jídly souvisí. Největším lákadlem je Bocusse d' Or, což je jakási kuchařská olympiáda, právě tam probíhá maďarské finále. V pěti boxech vaří špičkoví kuchaři a obecenstvo jakoby na stadionu, jim tleská.
Tamás Széll, šéfkuchař s Michelinovou hvězdou, momentálně porotce, vykresluje podstatu soutěže. Jsou prý dvě témata: maso a ryba. Základní materiál tvoří černá treska, černé mušle a takzvané Belonove ústřice na jedné straně - a stehno ze selete, krev a střeva na straně druhé.
Každodenní kuchyně to není a ani slavný kuchař to nekonzumuje den co den. Přiznává, že nejvíce miluje máslový chléb.
Nálepky z oplatek se Maďarům líbí
A tím se vlastně i vracíme k českému stánku, kde jednou z největších atrakcí jsou nálepky, etikety na chléb, či cukrářské výrobky.
Maďarský národ se už desetiletí potýká s velkými papírovými nálepkami na bochníku chleba, které nelze odlepit, pouze odříznout či sníst.
A najednou sem přichází český výrobce, který etiketu a tedy i reklamní nosič na chlebu vyrábí jedlou - z oplatek. Pan Richard od českého výrobce uvádí výstižný příklad.
„Pokud na etiketě nebude logo pekárny, ale, dejme tomu, logo výrobce paštik, můžeme zprostředkovat, že pekárně zadáme tuto zakázku. Může mít o ní zájem, protože dostane provizi za umístění reklamy.“
Skupina maďarských kuchařských učňů nezmůže se na nic jiného, než na přitakání.