Až 600 lidí z Ústeckého kraje může letos získat peníze na nový kotel

Lidé v Ústeckém kraji budou mít i letos šanci získat dotaci na nový kotel. V rámci takzvaných kotlíkových dotací rozdělí společně ministerstvo životního prostředí s Ústeckým krajem 30 milionů korun. Uspokojit by tak mohli až 600 zájemců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kotelna

Kotelna | Foto: Vít Pešek

„V prvním ročníku tzv. kotlíkové dotace se rozdělovalo 20 milionů. Deset od kraje a deset od ministerstva životního prostředí,“ rekapituluje loňské první rozdělování dotací na nové kotle Magdalena Hanáčková z Krajského úřadu Ústeckého kraje.

Lidé přitom loni rozebrali dotace během pouhého měsíce. „Bylo uspokojeno přes 450 uchazečů,“ dodává Hanáčková.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dalším ročníku dotací na ekologické vytápění informoval reportér Jan Bachorík

Letos se bude rozdělovat o deset milionů korun víc a na dotaci by tak mohlo získat až 600 zájemců.

Žádosti o dotace bude možné podávat zřejmě už po dubnovém zastupitelstvu kraje.

„Aby to byli lidé schopni stihnout do zimní sezóny a topili už ekologicky,“ dodává náměstek ústeckého hejtmana Stanislav Rybák z KSČM.

Kotlíková dotace má domácnosti motivovat k nákupu kotlů nových, šetrnějších k životnímu prostředí. Společný projekt, na němž se podílí stát a příslušný region, se osvědčil kromě Ústeckého také v Moravskoslezském a Středočeském kraji.

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce z hnutí ANO je navíc šance, pokud by byl opět velký zájem o dotace, rozdělit letos ještě jeden balík peněz.

„Dneska přehodnocujeme šance, které budeme mít pro letošní rok, protože podobnou akci budeme mít pro Moravskoslezský kraj,“ uvádí ministr Brabec.

Dotace mají zvýšit podíl ekologických kotlů v domácnostech v Ústeckém kraji a tím zlepšit ovzduší. Právě lokální topeniště se na něm spolu s továrnami podílejí ve velké míře.

Kouřící komín (ilustrační foto) | Foto: F. Tichý

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme