Olomoucké parky budou v záplavě květů. Zahradníci se pustili do jarních úprav

Olomoucké parky patří už desítky let k oblíbeným promenádním místům. Zatímco loni rozlehlým záhonům v hlavní aleji vévodil spíš plevel, letos by měly zářit barvami tisíců květin. Skončila totiž rekonstrukce hlavního pavilonu A a zahradníci se chtějí předvést při jarní etapě výstavy Flora Olomouc. Na obhlídku se tam vypravila Blanka Mazalová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tulipány

Tulipány | Foto: Ladislav Bába

Na záhonech a okolo nich zatím mají hlavní slovo hrábě, smetáky a motyčky. A také zavlažovací systémy.

„Zima bez sněhu se na rostlinách opravdu podepsala. Je strašně málo vláhy, je to vidět všude. U stromů i na květinových záhonech,“ obhlíží starostlivě suché záhony vedoucí zahradnického úseku Naďa Krejčí.

Po roce půstu, kdy kvůli rekonstrukci hlavního pavilonu byly záhony bez údržby, slibuje, že nyní budou ještě krásnější než předtím. První květiny už nesměle vystrkují hlavičky, v květu by měly být do tří týdnů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O proměně olomouckého parku informovala reportérka Blanka Mazalová

„V loňském roce jsme na podzim vysadili kolem 30 tisíc tulipánů. Jsou jednak na klasických záhonech u pavilonů G, H, E, ale také na hlavní aleji,“ informuje Krejčí a pokračuje:

„Kromě toho budeme v nejbližší době vysazovat macešky, které doplní tulipánové výsadby. A také už vloni – a bude to pokračovat i na jaře – jsme vysazovali hodně trvalek, především na druhou část hlavní aleje.“

Tento týden se zahradníci objeví i před hlavním pavilonem, který prošel nedávno rekonstrukcí.

„Ještě před rekonstrukcí se musely vykácet téměř všechny dřeviny a keře, které kolem pavilonu byly. Chápu, že veřejnost to nesla nelibě,“ říká Krejčí a dodává:

„Na jedné straně to bylo nutné kvůli rekonstrukci, na druhé straně tam byla spousta náletových dřevin, které se v průběhu času velmi rozrostly. Řada z nich byla v takovém stavu, že hrozil i třeba pád větví a podobně. Pro Olomoučany to bude obrovská změna.“

Zahradníci olomouckého výstaviště se nestarají jen o záhony v parcích, ale také o botanickou zahradu, rozárium a ve sklenících už také chystají 150 květináčů, které ozdobí okna olomoucké radnice. Letos budou v barvě lila.

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme