Ve východních Čechách startuje příprava Orlicko-Třebovského bike resortu

Náročná i nenáročná cesta lesem. Nevšední zážitek. Krásná příroda a kvalitní servis. To by měla být hlavní motta projektu Orlicko-Třebovského bike resortu, který bude k návštěvě kopců mezi Ústím na Orlicí, Českou Třebovou a Litomyšlí lákat všechny milovníky terénní cyklistiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bikepark na Špičáku

Bikepark na Špičáku | Foto: Svengali Communications

Starostové jmenovaných měst i okolních obcí už projekt, který ve východních Čechách nemá obdoby, odstartovali. Zatím jen na papíře, letos by měla vzniknout podrobná studie a plány, první stezky pak v roce 2016.

Andělův Chlum, Peklov v České Třebové, Kozlov a Rybník. To jsou výchozí body terénních stezek, takzvaných single trailů.

„Jsou to stezky budované v terénu z přírodních materiálů tak, aby se po nich dalo dobře jezdit na kole,“ říká manažerka projektu Orlicko - Třebovského bike resortu Renata Šedová a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

O vzniku Orlicko - Třebovského bike resortu informovala reportérka Tereza Brázdová

„Odhrne se vrchní hrabanka, povrch se upraví, zaválcuje se na něj štěrkopísek. Některé úseky se vyskládají z kamenů, ze dřeva, udělají se lávky či překážky podle míry obtížnosti.“

Pro koho jsou stezky určeny? „Budou sloužit zejména ‚normálním‘ uživatelům, pro které dnes tyto stezky chybí. Bude to i pro rodiny s dětmi, kratší okruhy bez velkého převýšení by měly sjet i malé děti. Plánujeme také střední míru obtížnosti a na své si přijdou i extrémní bikeři, kteří vyhledávají adrenalin, skoky a velmi těžké úseky,“ popisuje Šedová.

Inspiraci našli autoři v Británii

Celkově je plánováno 142 kilometrů tras. Půjde jednak o spojky mezi jednotlivými areály a jednak o okruhy, které budou vycházet z nástupních míst.

Inspiraci čerpali autoři projektu ve Walesu ve Spojeném království. „U nás jsou dnes největší takové areály v Jizerských horách a v Rychlebských horách. My si slibujeme, že náš Orlicko - Třebovský bike resort bude velmi dobře dostupný pro celé vnitrozemí,“ vysvětluje Šedová.

Použití stezek bude zdarma. V nástupních místech budou služby jako ubytování a stravování. „Zkusili bychom zavést něco jako dobrovolný příspěvek na stezky, uvidíme, jak se to uchytí,“ dodává Šedová.

Tereza Brázdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme