Krymská 'sebeobrana' obsadila dvě armádní základny. Údajně spolu s ruskými vojáky

Příslušníci krymské "sebeobrany" údajně v doprovodu ruských vojáků obsadili velitelství ukrajinského námořnictva v Sevastopolu. Další ozbrojenci prý vnikli do základny v západokrymském městě Novoozerne, do objektu pronikli těžkou technikou. Ruská armáda zatím vyhlásila cvičení na západě země, území ale nesousedí přímo s Ukrajinou. Zapojeny jsou i stíhačky a bombardéry.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinští vojáci na většině vojenských základem zůstávají. Na Krymu jich je kolem 20 tisíc

Ukrajinští vojáci na většině vojenských základem zůstávají. Na Krymu jich je kolem 20 tisíc | Zdroj: Reuters

Radikálně naladění účastníci proruského mítinku v Sevastopolu dnes strhli zátarasy před sídlem ukrajinského vojenského námořnictva a vtrhli dovnitř. Podle agentury Reuters viděli svědci na budově vlát ruské vlajky. Velitelství navíc opustilo několik neozbrojených zaměstnanců.

Z agresivně naladěného davu se v Sevastopolu podle Interfaxu ozývaly výzvy, aby se ukrajinští vojáci vzdali a složili zbraně. Na místo přijely vozy záchranné služby.

Ukrajinská vlajka na stožáru před objektem byla stažena, místo ní se objevila vlajka ruská. Lidé před areálem skandovali proruská hesla a zpívali ruskou hymnu.

Zpravodaj agentury Reuters ale na místě viděl tři ozbrojence v ruských uniformách bez hodnostního označení. Agentura ITAR-TASS napsala, že na místě žádní ruští vojáci nejsou. Ke zranění osob podle očitých svědků zatím nedošlo.

Ukrajina: Armáda se z Krymu nestáhne

Ukrajinský ministr obrany Igor Teňuch mezitím v Kyjevě oznámil, že se ukrajinské jednotky z Krymu nestáhnou. Již v úterý dal vojákům povolení použít při obraně zbraně.

Rusko vyhlásilo vojenské cviční na severozápadě země, region s Ukrajinou přímo nesousedí. Vojenské manévry nicméně můžou zvýšít napětí mezi Severoatlantickou aliancí a Moskvou.

V Černém moři dnes také začíná cvičení amerického válečného torpédoborce. Manévry bude nacvičovat s loďstvem Bulharska a Rumunska.

V úterý podle ukrajinských úřadů v Simferopolu zahynul jeden ukrajinský voják a další byl zraněn. Také krymští separatisté hlásí podle agentury Interfax jednoho mrtvého člena domobrany a další dva zraněné. U ukrajinské základny v Simferopolu je prý zasáhl ostřelovač.

Nad budovou velitelství ukrajinského námořnictva zavlála ruská vlajka. Kdo ji vyvěsil, ale není jasné | Foto: Reuters

Na Krymském poloostrově, který v pondělí vyhlásil samostatnost a požádal o připojení k Rusku, zůstává přes 20 tisíc ukrajinských vojáků. Kyjev nezávislost Krymu neuznává, povolal desetitisíce záložníků.

Ukrajinští vojáci dostali od ruské černomořské flotily ultimátum do pátku. Mají se rozhodnost, zda opustí své základny a odjedou z Krymu nebo se stanou zaměstnanci ruské armády.

Buď v ní mohou působit jako civilní zaměstnanci nebo složit slib věrnosti Rusku a stát se jeho vojáky. Moskva jim nabízí na místní poměry vysoký plat 800 dolarů.

Kyjev je pobouřen kvůli spojení Krymu s Ruskem. Rusové v tom vidí spravedlnost

Číst článek

Na Krymu stále zůstává 20 000 ukrajinských vojáků | Foto: Reuters

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme