Dolní komora ruského parlamentu ratifikovala smlouvu o připojení Krymu

Státní duma dnes ratifikovala krymsko-ruskou dohodu o připojení Krymu k Ruské federaci. Při hlasování, které proběhlo ve slavnostní atmosféře, se pro schválení smlouvy vyslovili všichni poslanci kromě jediného. V pátek má stejný dokument schválit Rada federace, tedy horní komora parlamentu. Legislativní proceduru pak završí podpis prezidenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní duma v Moskvě

Státní duma v Moskvě | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

„Odteď a navždy budou Republika Krym a město Sevastopol součástí Ruské federace. Jejich hranice budou navždy hranicemi Ruska,“ zvolal poslanec Leonid Sluckij.

Populista Vladimir Žirinovskij ho opravil: „Hranice Ruska se na Krymu nezastaví.“ Na mysli měl zřejmě východní a jižní oblasti Ukrajiny.

Předkladatel návrhu na vstup Krymu a Sevastopolu do Ruské federace, ministr zahraničí Sergej Lavrov, to zmírnil na požadavek federalizace Ukrajiny. Dodal, že jak Krym, tak Rusko postupují v plném souladu s mezinárodními normami.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dění v Rusku informuje moskevský zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

Podle něj nemohli obyvatelé Krymu v rámci Ukrajiny realizovat své právo na sebeurčení zakotvené v Chartě OSN. Krymská autonomie prý pod Kyjevem strádala a po převratu a odstranění prezidenta Viktora Janukovyče byla možnost uplatnění práva na sebeurčení minimální.

Vzpurným poslancem při dnešním hlasování byl podle ruských médií Ilja Ponomarjov z menší parlamentní strany Spravedlivé Rusko. Na svém blogu krátce poté označil zábor poloostrova za velkou politickou chybu. Rusko se tak podle něj dostává do stejné pozice jako Spojené státy.

Česko v Bruselu podpoří uvalení sankcí na vysoce postavené ruské politiky

Číst článek

Ponomarjov, který má pověst výstředního politika a buřiče, se hlásí k radikálnímu levicovému hnutí Levá fronta a opakovaně se účastnil demonstrací proti znovuzvolení prezidenta Vladimira Putina prezidentem.

Státní duma zároveň rozšířila článek 65 ruské ústavy, podle kterého Ruskou federaci tvoří 83 subjektů. Přibyly tedy dva další – Republika Krym a město Sevastopol.

USA zacílily další sankce přímo na Putinovy lidi. Rusko reaguje recipročně

Číst článek

„Stanovíme přechodné období do 15. ledna 2015. Zákony Ruské federace ale platí v nových subjektech už od 18. března," řekl předseda dolní komory ruského parlamentu Sergej Naryškin.

"Státními jazyky budou ruský, ukrajinský a krymskotatarský. Od 18. března jsou všichni krymští občané Ukrajiny považováni za ruské občany,“ dodal.

S ruským prezidentem Vladimirem Putinem se sešel generální tajemník OSN Pan Ki-mun | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Současně varoval Kyjev před zavedením víz. „Samozvaná vláda Ukrajiny znovu dokázala, že nemyslí na lidi, na to že tisíce a tisíce lidí na Ukrajině a v Rusku jsou spojeny i rodinnými svazky,“ uvedl Naryškin.

V Bruselu dnes na mimořádném summitu jednají lídři Evropské unie, na programu má být další zostření sankcí proti Rusku. Nové restrikce, které umožní postihovat jednotlivce i oblasti klíčové pro ruskou ekonomiku, dnes zavedly také Spojené státy.

Martin Dorazín, ČTK, mkp, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme