Liberecký policista dostal za vynášení informací podmínku, na místě se odvolal

S roční podmínkou dnes odešel od libereckého soudu bývalý šéf policejního oddělení Krajinská v Liberci Marek Ducháček. Nesmí navíc dva roky pracovat u policie. Podle soudu vynášel informace z policejních databází soukromému detektivovi. Rozsudek zatím není pravomocný, protože policista se proti němu na místě odvolal.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý vedoucí obvodního oddělení policie v Liberci Marek Ducháček je obžalován ze zneužití pravomoci úřední osoby

Bývalý vedoucí obvodního oddělení policie v Liberci Marek Ducháček je obžalován ze zneužití pravomoci úřední osoby | Zdroj: ČTK

Podle verdiktu soudu předal neoprávněně šéf policejního oddělení Krajinská v Liberci Marek Ducháček informace soukromému detektivovi.

Prozradil mu například to, zda konkrétní osoby nejsou v pátrání nebo jestli mají čistý trestní rejstřík. Státní zástupce Radim Kadlček považuje takové jednání za společensky nebezpečné.

„Jakékoli vynášení nebo zpřístupňování informací, které nejsou veřejně dostupné, je nebezpečné, protože informace jsou v dnešní době velmi snadno zneužitelné,“ konstatoval Kadlček.

Odposlechy mobilních telefonů a e-maily mezi policistou, detektivem a dalšími lidmi podle soudu dostatečně prokázaly trestnou činnost. Obžaloba vinila policistu také z toho, že dával informace televiznímu reportérovi. Mělo jít například o převoz obžalovaných lupičů do vazby.

Soudce Richard Skýba rozhodl, že v tomto případě šlo o kázeňský přestupek. Státní zástupce se ale domnívá, že poskytování exkluzivních informací je také trestným činem.

Policista se proti rozsudku na místě odvolal

Bývalý šéf policejního oddělení Ducháček u soudu vypověděl, že s detektivem byl v kontaktu jen kvůli tomu, že to byl policejní informátor.

Bývalý vedoucí obvodního oddělení policie v Liberci Marek Ducháček se proti rozsudku odvolal | Foto: ČTK

Dával mu prý tipy při vyšetřování krádeží, vydírání nebo drogových deliktů. Odmítl navíc, že by poskytoval exkluzívní informaci komerční televizi.

Policistovi hrozilo za zneužití pravomoci úřední osoby a neoprávněného přístupu k počítačovému systému pět let vězení.

Státní zástupce navrhl podmínku proto, že policista měl od svých nadřízených perfektní pracovní ohodnocení. Rozsudek zatím není pravomocný. Policista se vůči němu na místě odvolal.

Podobně jako Marek Ducháček vynášeli podle obžaloby informace i další čtyři policisté, kteří také stanou před soudem.

Ivana Bernáthová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme