Až desítky tisíc dětí se letos nedostanou do školek. Největší přetlak je v Praze

Podávání přihlášek do mateřských škol vrcholí. I letos zájem zřejmě výrazně převýší kapacity školek, které jsou po celém Česku. Loni se do školky nedostalo 60 tisíc zájemců, což je téměř desetkrát více než v roce 2005. Sobotkova vláda slibuje, že do příštích let to už nedopustí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V mateřské škole

V mateřské škole | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Nejkrizovější situace je v prstenci kolem Prahy a satelitních městech. Situace bude letos nejspíš podobná, ale ministerstvo školství už má plán, jak navýšit kapacity mateřských škol,“ informuje mluvčí ministerstva školství Klára Bílá. Letos školky odmítnou asi 55 tisíc dětí.

Situaci mají zlepšit třeba montované školky, které jdou postavit rychle, nebo základní školy. V některých z nich jsou totiž volné třídy. Kdyby se využily pro mladší žáky, odpadly by investice nutné pro výstavbu nových budov.

„Tam, kde to jde udělat, bych mohl využít kapacit základních škol, protože ty mají zpravidla ještě školní jídelny, takže tam už mám i zabezpečené stravování a celkově provoz,“ vysvětluje místopředseda Svazu měst a obcí Jan Mareš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview na Radiožurnálu byl ministr školství Marcel Chládek (ČSSD)

Resort připravuje také národní fond, ze kterého by města a obce dostaly příspěvek na výstavbu nebo rozšíření školek. Pomoci můžou také evropské fondy. Podmínkou je, aby nová zařízení byla víceúčelová a právě montovaná, aby šla velmi rychle postavit. To by se ale na kapacitě projevilo do dvou až tří let.

„Národní fond, který jsme chtěli spustit od roku 2015, připravujeme už nyní. Vzhledem k tomu, že situace je opravdu katastrofální, bude vyhlášen ještě v letošním roce," říká ministr školství Marcel Chládek a pokračuje:

"Do toho fondu chceme dát jednu až dvě miliardy, obec by přispěla částkou asi 50 procent. Dále chceme, aby se na tom pěti až deseti procenty podílel kraj a zbytek by zaplatil stát."

Do tří let má být místo pro každé dítě

Teď chodí do školek v Česku teď přes 360 tisíc dětí, o 100 tisíc více než v roce 2006. „Předchozí vlády zaspaly demografický vývoj, protože obce samotné, byť jsou zřizovateli mateřských škol, nejsou schopny tyto kapacity rozšířit a stát jim nepomohl,“ tvrdí ministr školství Marcel Chládek a doplňuje:

„My chceme reagovat na situaci, chceme uspokojit poptávku. Přepokládám, že do dvou do tří let jsme schopni nabídnout takové kapacity, aby každé dítě našlo své místo ve školce.“

Výrazně zvýšit kapacitu jeslí a školek by mělo Česko i podle eurokomisaře pro sociální věci Lászla Andora. Zmínil to před dnešní návštěvou Prahy v rozhovoru pro Český rozhlas a ČTK. Podle něj existují jasné důkazy o tom, že předškolní péče má pozitivní vliv na dítě a následně i na celou ekonomiku.

V jihlavských školkách má být letos místa dost, dokonce i pro dvouleté děti

Číst článek

„Jedním z nich je to, že se nezvyšuje už tak nízký podíl žen, které pracují. Ale nejen to. Dochází i ke zhoršování kvality vzdělání u dětí. Je totiž dokázáno, že kvalitní předškolní vzdělání je velmi důležitým předpokladem, aby se pak dítěti dařilo i ve škole,“ prohlásil.

Na jesle se chce ministr Chládek zaměřit. "Jesle nejsou nikde ukotveny, dříve byly pod ministerstvem zdravotnictví a dnes se vykonávají na živnost. S panem premiérem jsme se domluvili, že jesle převezmeme pod ministerstvo školství," vysvětluje.

Alžběta Havlová, Ondřej Houska, Simona Bartošová, Kateřina Prachařová, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme