Čeští hokejisté konečně mají fungující hráčskou asociaci, nyní řeší Slavii

V České republice donedávna nefungovala asociace pro profesionální hokejisty. Loni v srpnu ale začala fungovat Česká asociace hokejistů a zdá se, že má šanci stát se velmi silnou organizací. Začala spolupracovat i s hokejovým svazem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda České asociace hokejistů Marek Černošek

Předseda České asociace hokejistů Marek Černošek | Zdroj: ČTK

„Je to už třetí pokus a je třeba mu nechat čas, aby se rozvinul a našel si prostor. Je to zatím nejsilnější struktura, která tu vznikla. Vyústěním její prestiže je i podepsání memoranda s Českým svazem ledního hokeje,“ říká ředitel extraligy Josef Řezníček.

Memorandum o spolupráci by mělo v budoucnu vyústit ve vytvoření Hráčské komise, které bude začleněna do struktury Českého svazu ledního hokeje a bude se podílet na jeho činnosti. To je další postupný krok, ke kterému Česká asociace hokejistů pod vedením Marka Černoška směřuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o České asociaci hokejistů zjišťoval Petr Kadeřábek

V tuto chvíl asociacei sdružuje 95 procent extraligových hokejistů a hráče její činnost nic nestojí. „Nemohl jsem přijít za klukama a říct: ‚Zakládám asociaci a chci po vás pětistovku měsíčně.‘ První rok fungujeme zadarmo a snažíme se dokázat, že hokejistům jsme schopni pomoci,“ říká předseda Marek Černošek.

Vůbec prvním klientem asociace byl útočník Karlových Varů Petr Pohl „Byl jsem s ním v kontaktu a měl štěstí, že se ve Varech dohodl. Potom hrál dobře a ve Varech byli rádi, že ho nakonec udrželi,“ vzpomíná Marek Černošek.

Těžší byl případ Tomáše Divíška. „Měl problémy v Chomutově. Vyřadili ho z kádru, přestali ho platit a neumožňovali mu chodit ani na tréninky. Tam se nám podařilo ho z té smlouvy vysekat,“ upozorňuje šéf hráčské asociace na další případ.

Pomáhá i hráčům Slavie

Aktuálně asociace řeší situaci ve Slavii. „Obrátili se na mě hráči ze Slavie Praha. Jejich situaci řešíme a snažíme se, aby řešení vyšlo dohodou a oboustranným smírem, aby klub splnil závazky. Asociace vznikla právě proto, aby hráče chránila,“ vysvětluje Marek Černošek.

Vedení Slavie v tiskovém prohlášení informovalo veřejnost, že pohledávky hráčů splatí do 14 dnů. Zdá se tedy, že čeští hokejisté mají konečně i fungující asociaci, která se svých členů dokáže zastat, tak jako je tomu i v zahraničí.

Petr Kadeřábek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme