Teplá a krátká zima? Ušetříme tisíce korun za topení, ale alergiky už trápí pyly

Za vytápění domácnosti letos ušetří tisíce korun. Díky teplému počasí i zlevnění zemního plynu před sezónou. Brzké jaro ale nepřineslo jen pozitiva. Například alergiky trápí pylové alergeny o šest týdnů dříve, než je obvyklé.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kvetoucí třešeň

Kvetoucí třešeň | Foto: Pavla Kopřivová | Zdroj: Český rozhlas

„Celková spotřeba zemního plynu se za letošní topnou sezónu snížila o deset procent,“ říká mluvčí největšího dodavatele plynu, společnosti RWE, Martin Chalupský.

Dodavatelé plynu navíc často před topnou sezónou snížili ceny. „Jednotlivé domácnosti by mohly ušetřit až tisíce korun,“ dodává Chalupský.

Ušetří také domácnosti, které mají centrální zásobování teplem z tepláren nebo blokových kotelen. Odebírá ho asi 40 procent obyvatel, přibližně 1,5 milionu domácností.

Podle mluvčího Teplárenského sdružení České republiky Pavla Kaufmanna zaplatí až o dva tisíce korun méně.

„Topné období od loňského září do letošního března bylo klimaticky minimálně o desetinu teplejší, než je dlouhodobý dvacetiletý průměr,“ vysvětluje mluvčí Kaufmann.

Pylová sezóna začala o více než měsíc dřív

Kvůli teplému počasí začínají kvést trávy a stromy. Sezóna pro alergiky začala o šest týdnů dříve. Dominantní jsou nyní olše, jasan, líska, tis, topol, vrba a jilm a začíná sezóna břízy.

Pylová předpověď
Pro nejbližší dny očekáváme zvyšující se koncentraci pylových alergenů v ovzduší. Sezóna olše, lísky a tisu bude pozvolna doznívat, naopak se bude zvyšovat koncentrace pylu topolu, jasanu, vrby a jilmu. Velmi pozvolna se rozbíhá sezóna květu silně alergizující břízy.
Zdroj: Pylová informační služba

Alergici by měli při větrání používat husté sítě v oknech nebo větrat přes sousední místnost, aby zmenšili pocit dráždění.

Alergik, který přijde zvenčí, by se měl pylů co nejdříve zbavit. „Je potřeba, aby si řádně omyl oči, obličej a obočí. Možná je lepší se i osprchovat, protože pylová zrnka mají háčky, které ulpívají na obočí, ve vlasech nebo na řasách,“ uvádí alergoložka Drahomíra Peřinová.

Při jízdě autem by se alergici měli obejít bez na jaře tak příjemných otevřených okýnek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přednosta oddělení alergologie a klinické imunologie Fakultní nemocnice v Olomouci Jaromír Bystroň v Ranním interview Radiožurnálu

„Najednou se do malého prostoru může nakoncentrovat větší množství pylu a to může vyvolat větší problém,“ doplňuje alergoložka.

Meteorologové teď ale předpovídají, že se v příštích dnech výrazně ochladí. A mělo by navíc také pršet.

To by mohlo podle přednosty oddělení alergologie a klinické imunologie Fakultní nemocnice v Olomouci Jaromíra Bystroně přinést alergikům dočasnou úlevu. „Je otázka, jak dlouho to bude trvat,“ podotkl.

Teplé počasí vylákalo obyvatele Prahy do parků | Foto: ČTK

Jaroslav Skalický, Martin Karlík, van Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme