Ruští miliardáři nakupují nemovitosti v Londýně víc než před ukrajinskou krizí

Někteří miliardáři z bezprostředního okolí ruského prezidenta už obstavení majetku nebo zmrazení vkladů v bankách ze strany Spojených států a Evropské unie pocítili na vlastní kůži. Oligarchové žijící ve Velké Británii jsou ale zatím v bezpečí. Londýn nevidí důvod, proč proti nim uplatňovat sankce. Rusové naopak v britské metropoli nakupují domy a byty víc než dřív.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na Londýn z mrakodrapu Shard

Pohled na Londýn z mrakodrapu Shard | Foto: Jiří Hošek

Bohaté Rusy britský trh s luxusními nemovitostmi potřebuje. Ukrajinská krize zatím ceny nemovitostí směrem dolů rozhodně nestlačila, spíš naopak.

Podle deníku Financial Times se teď bohatí Rusové snaží vložit peníze do luxusních nemovitostí hlavně v Londýně víc, než kdy předtím.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci ruských oligarchů v Londýně natáčel zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek

Rusové přitom tvoří jen pouhá dvě procenta kupců luxusních nemovitostí. Společnost Savills spočítala, že za bydlení na solidní londýnské adrese, dá ruský občan asi 4,5 milionu liber.

Vloňském roce stoupl také počet ruských dětí na elitních britských soukromých školách o plnou čtvrtinu.

Na londýnské burze se obchoduje s akciemi 113 společností pocházejících z Ruska, respektive z někdejšího Společenství nezávislých států.

V žádné izolaci v Londýně ruští oligarchové rozhodně nejsou. Roman Abramovič má kontakt s některými politiky, má spojence v židovské komunitě v Londýně.

Někteří oligarchové pak vlivné osobnosti britského veřejného života přímo angažovali, třeba uzbecko-ruský podnikatel Ališer Usmanov zaměstnává někdejšího šéfa britské diplomacie Davida Owena.

Britsko-ruské vztahy v posledních letech, ty se po vraždě bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka v roce 2006 ocitly na samém dně.

Stamford Bridge - stadion londýnské Chelsea | Foto: Jiří Hošek

V poslední době se ale londýnská vláda snažila kontakty zlepšit, třeba i tím, že neuvolnila pro soudní přezkoumávání Litviněnkovy vraždy hlavní stopy z vyšetřování, které podle všeho vedou do Moskvy.

V oficiálním spojení s ruskou vládou či prezidentem Vladimirem Putinem ruští oligarchové, jako například někdejší guvernér Čukotky a majitel fotbalové Chelsea Roman Abramovič, nejsou.

I proto zatím oficiálně Londýn nevidí důvod, proč proti takovým lidem uplatňovat sankce. Někteří analytici i politici ale tvrdí, že oligarchové jsou „měkkým podbřiškem Putina“ a že právě tudy by mohla vést cesta, jak na Rusko zatlačit.

Před pár dny jeden novinář vyfotil vládní dokument, který na jednání kabinetu nesl jeden státní úředník a z něj vyplynulo, že se cestou ekonomických sankcí nejspíš Londýn nevydá.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme