Vlaky z Jeseníka na Ostravu už nechce Moravskoslezský kraj platit. Autobusy jsou levnější

Jesenicku hrozí, že přijde o vlakové spojení na Ostravu. Už loni přestalo ministerstvo dopravy platit čtyři páry rychlíků mezi Jeseníkem a Krnovem. Jejich objednávku převzaly kraje. Zatímco ten Olomoucký garantuje cestujícím, že vlaky zajistí i letos, ze strany Moravskoslezského už takovou jistotu nemají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

motorový vůz 943

motorový vůz 943 | Foto: České dráhy

Vlaky mezi Jeseníkem a Krnovem jsou pro kraj ztrátové, v druhé polovině roku je možná už neobjedná.

„Počítali jsme předběžné úspory nahrazení vlaku autobusovou dopravou. Ročně by mělo jít asi o 15 milionů korun,“ říká náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Daniel Havlík z ČSSD.

Čtyři zpáteční spoje, které denně křižují trasu, by měly letos přijít asi na 25 milionu korun. Zhruba 5 milionů z toho je částka, kterou musí kraje zaplatit Polákům za průjezd jejich územím.

Olomoucký kraj ale nechce Jesenicko o spojení připravit. Ve hře je možnost, že vlaky doplatí ze svého a nebo je nahradí přímými autobusy do Ostravy. Spoléhá i na pomoc státu.

Andrea Švubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme