Ústí nad Labem zavádí elektronické zápisy do školek, přihlášky končí v polovině dubna

Rodiče, kteří chtějí dát příští školní rok dítě do školky v Ústí nad Labem, se musí zaregistrovat v elektronickém systému. Ten město pořídilo, aby ulehčilo práci ředitelkám mateřských škol. Rodiče v něm navíc uvidí, kam bylo jejich dítě přijato.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děti v jazykové školce - Liberec

Děti v jazykové školce - Liberec | Foto: Jaroslava Mannová

Lenka Černá z Ústí nad Labem svou téměř tříletou dceru Silvii přihlásila hned do třech mateřských škol. O favoritu, mezi vybranými, má ale jasno.

„Tak nejradši do školky Emy Destinové, protože bydlíme hned vedle. Je to tedy v centru. Ale je tam jenom 20 míst, tak mám trošku obavy, jestli se tam vejde,“ popisuje Lenka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o novém systému podávání přihlášek do mateřských škol zjišťovala Gabriela Hauptvogelová

Elektronický systém by měl ředitelkám školek ušetřit práci s papírováním, rozhodnutí o přijetí/nepřijetí dítěte už bude stačit jen vytisknout. Rodiče se to ale podle ředitelky školky "Pastelka" v Mojžíři Gabriely Šťastné mohou dozvědět dřív než z papírového formuláře.

„Rodič uvidí kolik je volných míst v mateřské škole, kterou si vyberou. Od 22.4. už může sledovat, jak si jeho dítě v dané mateřské škole stojí. Podle identifikačního čísla uvidí, na jakém místě je umístěno,“ vysvětluje Šťastná.

Systém sám na základě jednotných kritérií přidělí dětem body a určí jejich pořadí. Předškoláci mají přednost, a to se Lence Černé nelíbí.

„Trošku mě překvapilo, že nezáleží na tom, ve které čtvrti Ústí děti bydlí, že to tam vůbec není zohledněno. Takže mám strach, že školky v centru, kam chceme i my, budou obsazené třeba těmi lidmi, kteří tam jenom pracují a děti bydlí někde na okraji,“ říká.

I kdyby Silvii do školky, kterou má nejblíž, nevzali, má ještě podle Gabriely Šťastné naději.

„Upozorňujeme na to rodiče, aby si danou mateřskou školku, kterou si vyberou a dítě bude přijaté třeba do tří školek, aby rodič v těch dalších školkách oznámil, že si je nevybral. Tím se vlastně uvolní místa ve zbylých dvou,“ dodává.

Ne vždycky ale rodiče oznámí, do které školky nakonec dítě dají. Proto mohou být volná místa i na začátku září.

Přihlášky do ústeckých školek se odevzdávají v polovině dubna. Výjimkou je nová střekovská školka "V Zeleni". Ta začne formálně fungovat až od května a ředitelka termín zápisu teprve vypíše.

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme