Ve zchátralém důlním areálu v Havířově se mají usídlit investoři a dát práci stovkám lidí

Hornickou tradici už bude v Havířově připomínat jen jméno města. Nad nevytěženým uhlím v bývalém důlním areálu Dukla vyrostla průmyslová zóna. Zatím sice zeje prázdnotou, radnice ale věří, že do prázdnin podepíše smlouvu s prvními investory. Proměněný areál tak zatím zvědavě pozorují jen horničtí důchodci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průmyslové objekty v areálu dolu Dukla

Průmyslové objekty v areálu dolu Dukla | Foto: Andrea Brtníková | Zdroj: Český rozhlas

„Už jsem tady zase na místě, kde jsem 35 let působil. Je to pro mě docela dojemné,“ svěřuje se Antonín Čejka.

Na Důl Dukla nastoupil v patnácti letech. S parťáky na šachtě zažil časy slavné i zlé. Poslední vozík má ale dodnes před očima.

„Byl to opravdu smutný pohled. Věděli jsme, že se tu mohlo ještě dlouho těžit, po tolika letech. Ale zavřeli to a hotovo. Z ničeho nic. Zanedlouho padly i šachty. Bylo to dost kruté.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O budoucnosti bývalého důlního areálu Dukla v Havířově natáčel redaktor Stanislav janalík

Podle něj se okolí změnilo až moc: „Veškeré ploty a tráva, co tu rostla, vše je přeorané a znovu zaseté. Je to jako nějaké novoměsto.“

Éru chlapů ve fáračkách dnes připomíná administrativní budova s nápisem Dukla, stará mechanická dílna a ošetřovna. Horníky u strojů už ale v nové průmyslové zóně v budoucnu nenajdete. Město teď jedná s několika zájemci, kteří tam chtějí rozjet výrobu.

„Jsou to firmy, které podnikají v lehkém průmyslu, je to v souladu s tím, co město očekává. Schvalování probíhá v zahraničí a rozhodnuto bude koncem léta,“ potvrzuje jednatelka průmyslové zóny Eva Spasovová.

Jejich jména ale zatím prozradit odmítla. Radnice původně počítala až s tisícovkou pracovních míst, kvůli krizi je teď v odhadech přece jen střízlivější.

Chátrající budovy v důlním areálu Dukla | Foto: Andrea Čánová

„Úvahy byly v řádech tisíců, ale z pohledu i jiných průmyslových zón, pokud to budou stovky pracovních míst, budeme spokojeni,“ vysvětluje náměstek primátora Eduard Heczko z KSČM. Některé investory navíc mohou odradit starší budovy, které připomínají zavřený důl.

„Podívejte se na ten dům naproti. Co s tím chcete udělat? Jestli se ty stavby mají zachovat, myslím, že je to nějaká stavební památka, tak by do toho měl stát nasypat pár korun, protože podnikatel si raději postaví halu za nějakých osm až deset milionů korun, kdežto tady bude muset dát daleko víc,“ naznačuje viceprezident Hospodářské komory ČR Pavel Bartoš.

Radnice přiznává, že nemůže přimět investory, aby přednostně dali práci dlouhodobě nezaměstnaným. Hrozí tak, že si tak firmy budou přetahovat kvalifikované pracovníky mezi sebou.

Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme