Malé obce v Ústeckém kraji nemají peníze na nutnou stavbu čističek

Malé obce v Ústeckém kraji mají problémy s čištěním odpadních vod. Řada z nich by sice měla postavit kanalizaci s čističkou, problémem jsou ale peníze. S malými rozpočty obce nedokážou stavby za desítky milionů zaplatit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budování kanalizace /ilustrační foto/

Budování kanalizace /ilustrační foto/ | Foto: Jana Huzilová

„Zatím jsme se nepustili do díla z toho důvodu, že na naše podmínky není vyhlášen žádný dotační titul tak, abychom nemuseli to dílo zbytečně kouskovat,“ říká nezávislá starostka Libochovan na Litoměřicku Miroslava Vencláková.

Na stavbu ale chybí peníze. „Předpokládaná cena z roku 2012 byla na 75 milionů korun,“ upřesňuje starostka.

I když poklady pro stavbu kanalizace v Libochovanech případně počítají s vyšší dotací, musela by obec ze svého zaplatit zhruba 15 milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Malé obce v Ústeckém kraji nemají peníze na nutnou stavbu čističek. O problém se zajímal reportér Jan Bachorík

„Náš roční rozpočet v současné době činí devět až deset milionů korun a z toho nejsme schopni tuto akce zaplatit,“ dodává Miroslava Vencláková.

Kanalizaci i čističku by chtěli v Libochovanech postavit najednou tak, aby se nemuselo mezi domy několikrát kopat. Peněz na stavbu kanalizace by se mohli dočkat už příští rok, kdy začne platit nové rozdělování dotací. Mimo to se chystá i propojení více obcí v rámci jedné kanalizace.

„Bude z tohoto programu možnost finanční podpory výstavby společných čističek odpadních vod pro víc obcí, včetně podpory výstavby kanalizačních přivaděčů,“ potvrzuje Jana Taušová z ministerstva životního prostředí.

V Zubrnicích komplikuje stavbu odvolání firmy k ÚOHS

Úplně jiná situace je například v Zubrnicích na Ústecku. Problémy jsou s výběrem firmy, která kanalizaci postaví. Jeden z neúspěšných účastníků výběrového řízení se totiž odvolal k antimonopolnímu úřadu.

Podle starosty Zubrnic Tomáše Pernekra z ODS to stavbu zbytečně zdržuje. „Víceméně když by ÚOHS rozhodl, že komise postupovala dle zákona a výběrové řízení proběhlo tak, jak mělo, tak zhruba deset měsíců je na výstavbu čistírny a kanalizace,“ vysvětluje starosta.

Na stavbu čističky i kanalizace za zhruba 25 milionů korun mají Zubrnice slíbených 22 milionů z fondu životního prostředí.

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme