Místo pokácených stromů v pardubické Smilově ulici radnice vysází odolnější druhy

Dřevorubci museli pokácet téměř 80 vzrostlých okrasných stromů ve Smilově ulici v Pardubicích. Dřeviny totiž napadl škůdce a nebylo možné je zachránit. Malá radnice část stromů ještě letos nahradí novými, další výsadbu plánuje na podzim.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pařez

Pařez | Foto: F. Tichý

Starosta prvního městského obvodu Jaroslav Menšík potvrdil, že jiná možnost než kácení nebyla.

„To je dlouhodobá věc. Už když jsem v roce 2010 nastoupil, byl jsem informován, že tam nákaza je, snažili jsme se to řešit pomocí chemikálií. Ale v podstatě jediná možnost – jsou na to odborné posudky – byla stromy vykácet a vyměnit,“ říká.

Pokácené stromy ze Smilovy ulice nyní nahradí nové, odolnější druhy. První městský obvod je vysadí ještě na jaře.

Další výsadbu plánuje na podzim, a to v úseku, který sousedí s ulicí 17. listopadu, kvůli opravám komunikace.

Starosta Jaroslav Menšík podotýká, že bylo těžké najít dřevinu, která je tak odolná, že přežije v centru města.

„Je to v podstatě nějaká peckovina, která je odolná vůči prostředí ve městě, ale zjišťoval jsem si u profesionálů, které stromy jsou nejvhodnější do městského prostředí, a bylo mi řečeno, že v podstatě žádné. Že každý strom v tomto prostředí trpí,“ dodává starosta.

Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme