Hradec Králové opět rozdal výroční ceny. Osobnosti navrhují přímo občané

Výroční ceny města Hradce Králové jsou rozdány. Událostí roku je přesun hokejové extraligy do krajského města. Cenu Dr. Františka Ulricha dostal za celoživotní přínos k vědeckému a pedagogickému rozvoji neurochirurgie Rudolf Malec. Magistrát na slavnostním večeru ve sportovní hale v Třebši udělil i prestižní cenu Primus inter pares.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hradec Králové

Hradec Králové | Foto: Milan Baják | Zdroj: Český rozhlas

„Byl to šok, opravdu jsem s tím nepočítala, je to překvapení. Cena je krásná, budu mít kousek nejkrásnější stavby v Hradci doma. Protože soška představuje osvobození Hradce z hradeb.“

Jarmila Sibalová dostala cenu Primus inter pares - První mezi rovnými především - za svůj hradecký patriotismus. Přes 20 let vede Spolek za Staré město Hradec Králové, jehož tradice sahá až do první republiky. Založený byl v roce 1928, členem byl například i spisovatel Ignát Herrmann.

„Díky tomu, že přednášející bez nároku na odměny svými fundovanými přednáškami přitáhli naše členy, zdá se, že zájem o náš spolek potrvá dál,“ říká Sibalová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O předání výročních cen Hradce Králové informoval reportér Ondřej Vaňura

„Každý rok máme asi šest akcí. Dřív, ještě než fungovala samospráva, organizovali jsme i sběr a podobně. Nyní se snažíme přilákat odborníky z archeologie, historie, aby nám přiblížili staré události, které se v Hradci udály,“ popisuje.

Jarmila Sibalová v současnosti ve spolku organizuje nejen různé přednášky o historii a archeologii. Teď se chce zapojit do plánovaných oprav Velkého náměstí a to tím, že chce přemluvit zbylé obyvatele k tomu, aby k opravě dali souhlas.

Hradecký magistrát rozdal i další ceny. Hradeckou múzu získala herečka Klicperova divadla Kamila Sedlárová, Hradeckou sportovní cenu česká paralympijská reprezentantka v plavání Kateřina Lišková a Cenu primátora města za studentskou tvůrčí práci dostala Anna Jirkovská.

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme