Andrej Kiska se stane prezidentem Slovenska, volil ho více než milion lidí

Podnikatel a filantrop Andrej Kiska zvítězil ve druhém kole prezidentských voleb na Slovensku. Porazil současného premiéra Roberta Fica. Kiska se tak stane v pořadí čtvrtým prezidentem Slovenska. Vystřídá Ivana Gašparoviče, který úřad zastával deset let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenským prezidentem se stane Andrej Kiska

Slovenským prezidentem se stane Andrej Kiska | Zdroj: Reuters

Novým slovenským prezidentem se stane podnikatel a filantrop Andrej Kiska. Po sečtení všech okrsků získal 59,4 %, což je asi 1 307 tisíc hlasů.

Robert Fico skončil druhý se ziskem 40,6 % hlasů. Rozhodnout o nové hlavě státu přišel každý druhý oprávněný volič.

Slováci si vybrali Kisku v pořadí čtvrté přímé volbě. Slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče vystřídá v polovině června. Kiska už potvrdil, že jeho první zahraniční cesta coby hlavy státu povede do České republiky.

V krátkém prohlášení během sčítání posledních hlasů zopakoval, že jako prezident dodrží, co ve své kampani slíbil.

Andrej Kiska (*1963) je slovenský filantrop a bývalý podnikatel. Pracoval jako projektant, poté spoluzakládal společnost Tatracredit s.r.o. V 90. letech krátce působil v USA. V roce 2006 založil neziskovou organizaci Dobrý Anjel, která pomáhá rodinám s dětmi v těžkých životních situacích.

„Slíbil jsem, že budu prezidentem všech občanů a že budu lidi spojovat a motivovat. Slovensko je země úžasných lidí a je jen na nás, jak všechno, co tu máme, využijeme pro to, abychom mohli být pyšní na naši zemi. Aby tu mladí lidé chtěli žít a abychom se tu cítili dobře,“ řekl Kiska.

Premiér Robert Fico porážku ve volbách hlavy státu uznal a soupeři k vítězství pogratuloval.

„Hluboká porážka pro úřadujícího slovenského premiéra. Nepotvrdily se odhady, které předpovídaly těsný souboj,“ připomněl zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Vojtěch Berger.

Andrej Kiska se v kampani prezentoval jako nestranický kandidát. Zdůrazňoval také své zkušenosti manažera i zakladatele charitativního projektu Dobrý anděl.

Kiska upozorňoval, že nikdy nebyl politikem. Podle něj by prezident ani neměl být prodlouženou rukou politické strany.

„Já jsem jasně řekl, že budu kandidovat jako nezávislý, nestranický kandidát, že od žádné politické strany nepřijmu ani cent,“ řekl Kiska.

Prezidentské volby na Slovensku skončily. Konkurovaly jim výlety i práce na zahradě

Číst článek

Po ostré kampani, kterou vedl především Robert Fico, se šance obou kandidátů zdály být vyrovnané. Dlouhodobým favoritem voleb byl populární premiér Fico, ale sázkové kanceláře věřily v poslední době mnohem více Andreji Kiskovi.

V prvním kole Fico porazil Kisku překvapivě velmi těsně, vyhrál o 4 % hlasů. V průzkumech měl přitom více než dvojnásobný náskok.

Andrej Kiska | Foto: Český rozhlas

Vojtěch Berger, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme